Úroky stoupají vzhůru. Zájem o hypoteční úvěry klesl, přesto bude letošní rok nejspíše rekordní

Komerční sdělení - Loni se úrokové sazby hypoték pohybovaly na historickém minimu. To ovšem nemělo moc dlouhého trvání. Ještě na sklonku roku 2016 přistoupily první banky k citelnému navýšení a finanční odborníci shodně predikovali, že tento trend bude pokračovat i v budoucnu. Lidé proto začali panikařit. Zájem o hypotéky byl enormní až do září 2017. Za tu dobu se průměrná hodnota úroku vyšplhala z 1,8 procent na 2,4. Bude hůř?

Růst úrokových sazeb
reklama

Ceny nemovitostí se pohybují v nebeských výšinách, úrokové sazby stoupají, ptáte se, co horšího může přijít? Novela zákona o České národní bance (ČNB). Právě ta by spotřebitelům cestu za získáním hypotéky a tudíž i vlastního bydlení značně znesnadnit, nebo dokonce zcela znemožnit. Projednávat ji bude ale až nová vláda a parlament. Jestli tedy nějaká, vzhledem k výsledkům letošních voleb, v nejbližší době vznikne.

Čeho konkrétně se bát?  

ČNB chce mít větší vliv na to, kdo na hypotéku dosáhne, proto chce omezit její výši ve vztahu k příjmu. Konkrétně by centrální banka chtěla zavést povinné posuzování podle parametru DTI (debt to income = poměr výše celkového zadlužení klienta včetně žádané hypotéky a čistého ročního příjmu) a parametru DSTI (debt service to income = poměr celkové měsíční splátky všech klientových závazků včetně splátky požadované hypotéky k čistému měsíčnímu příjmu).

Pokud plánujte pořízení vlastního bydlení, neotálejte

S ohledem na stoupající ceny nemovitostí, podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vyletěly téměř o 13 procent, a úrokových sazeb by se vám vyčkávací taktika nemusela vyplatit. ČNB se navíc jen tak nehodlá vzdát, větších pravomocí se zajisté bude dovolávat i v dalším volebním období.

Pokud tedy přemýšlíte o realizaci svého snu o vlastním domově, začněte konat co nejrychleji. Se vším vám pomůže hypoteční kalkulačka, které vám během pár minut srovná nabídky na trhu a najde tu nejvýhodnější. Ušetříte si tak obcházení jednotlivých bank.

Nekoukejte ale pouze na úrokovou sazbou, zohledňujte také další parametry. Jedním z velmi důležitých je například výše RPSN. Pod touto tajemnou zkratkou se totiž ukrývají všechny náklady spojené s úvěrem. Paradoxně vás totiž může hypotéka s nižším úrokem nakonec vyjít hůř než ta s vyšším.

Už hypotéku máte? „Rezervujte“ si úrokovou sazbu

Mnoha spotřebitelům, kteří už hypoteční úvěr splácí, v nejbližších měsících končí fixace (platnost) úrokové sazby. Pokud se to týká i vás, teď je ten nejvyšší čas, začít to řešit. U většiny bank, pokud s nimi jednáte s dostatečným předstihem, si můžete vyjednat celkem solidní podmínky a také rezervaci úrokové sazby až 2 roky dopředu. Případně se můžete rozhodnout svou nevýhodnou hypotéku refinancovat, a tím si snížit celkový úrok i měsíční splátky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky