Pro peníze na bydlení si chodí méně lidí, ale půjčují si víc

Do bank a stavebních spořitelen si pro peníze na bydlení chodí méně lidí než loni, ale sumy, které se z nich nosí, jsou znatelně vyšší. Na hypotékách a úvěrech ze stavebního spoření se zatím rozpůjčovalo přes 190 miliard korun. Zda se podaří bankám v hypotékách překonat loňský rekord, rozhodne listopad.

Ilustrační fotografie
reklama

Průměrná výše hypotéky vzrostla nad 2,1 mil. Kč

Pokles počtu sjednávaných hypoték pokračuje. V srpnu bylo podle dat serveru hypoindex.cz* poskytnuto 8509 hypotečních úvěrů, což je o 8,4 % méně než loni ve stejném měsíci. V objemu se bankám podařilo loňský výsledek zopakovat, ale to jen díky neobvykle vysoké průměrné výši sjednávaných hypoték. Tento ukazatel podruhé v historii vystoupal nad 2,1 mil. Kč – konkrétně 2 119 687 Kč (y/y -168 000 Kč). Celkový objem v srpnu sjednaných hypoték činí 18,036 mld. Kč (y/y –0,6 %).

Tržní podíly jednotlivých bank budou známy až po skončení 3. čtvrtletí, kdy své statistiky zveřejní Ministerstvo pro místní rozvoj. O pozici jedničky soupeří Hypoteční banka s Českou spořitelnou.

Hypoteční sezóna vstupuje do své druhé fáze a banky přichystaly celou řadu akčních nabídek, kterými jsme se detailněji zabývali v komentáři z minulého týdne „Banky nabízejí hypotéky se slevou“. Většina akčních nabídek se nyní týká poplatků nebo bonusů za sjednání úvěru. Úrokové sazby v tomto směru zůstávají stranou a v následujících měsících očekáváme jejich další vzestup.

Podle dat serveru hypoindex.cz, který měří průměrnou úrokovou sazbu již poskytnutých hypoték, lidé si v srpnu v průměru půjčovali za 2,01 %. Oproti červenci tento ukazatel klesl o 1 setinu procentního bodu. S ohledem na srpnové zvýšení úrokových sazeb v Hypoteční bance, ČSOB, UniCredit Bank a Raiffeisenbank, což se obratem projevilo v našem indexu nabídkových sazeb hypoték, očekáváme v následujících měsících i nárůst FINCENTRUM HYPOINDEXU.

Stavební spořitelny poskytují méně úvěrů, ale jejich objem roste

Stavební spořitelny v srpnu sjednaly 31 702 ks (y/y +16,6 %) nových smluv o stavebním spoření a podařilo se jim i výrazně navýšit cílovou částku nových smluv. Meziročně tento ukazatel vzrostl o 28,6 % na bezmála 13 miliard Kč. Spořitelnám se znamenitě dařilo i v úvěrech, kterých sice poskytují o něco méně než loni – srpnu to bylo 6579 ks (y/y -1 %), ale celkový objem díky rostoucí průměrné výši úvěru meziročně vzrostl o 8,2 % a celková rozpůjčovaná suma činila 5,12 mld. Kč. Průměrná výše úvěru aktuálně dosahuje téměř 778 tisíc Kč.

Z pohledu tržních podílů si prim stále udržuje ČMSS, nicméně její pozice plynule oslabuje a v srpnu poprvé klesl její kumulativní podíl za celý rok pod 40 % celkového objemu sjednaných úvěrů ze stavebního spoření. Pokud bychom se podívali pouze na srpnové výsledky, tak podíl ČMSS činil 34,4 %. Druhá v pořadí byla Modrá pyramida (25,2 %) následovaná RSTS 23,8 %. S odstupem skončila SSČS (13,2 %) a Wuestenrot stavební spořitelna (3,4 %).

Listopad rozhodne

„Ač počty a objemy sjednávaných hypoték za výsledky loňského roku pozvolna zaostávají, stále se jedná o excelentní výkony vysoko nad dlouhodobými průměry. Do konce roku nyní zbývají necelé 4 měsíce, a i když si banky stále ještě udržují oproti loňsku 11miliardový náskok, finiš bude extrémně napínavý a rozhodovat se bude v listopadu. Loni zde banky poskytly hypotéky za neskutečných 30 miliard korun,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. „Osobně se domnívám, že loňský rok zůstane vlivem omezení hypoték jejichž částka převyšuje 80 % hodnoty nemovitosti (LTV) nepřekonán, bude to ale velmi těsné.“

Velmi dobře jsou na tom stavební spořitelny, kde o překonání loňského celoročního výsledku je již nyní prakticky rozhodnuto. „Spořitelny dosud sjednaly úvěry za téměř 40 miliard korun a svůj náskok, který aktuálně činí 8 mld. Kč, dál postupně navyšují. Vývoj na trhu s úvěry na bydlení hraje stavebním spořitelnám do karet (zdražující hypotéky, limitované hypotéky nad 80 % LTV, rostoucí příjmy českých domácností) a na objemových výsledcích stavebních spořitelen je to znát,“uzavírá Libor Ostatek.

Už nyní lze s jistotou konstatovat, že objem financování bydlení bude v letošním roce historicky nejvyšší. V součtu dosáhne objem bezmála 290 mld. Kč, u hypoték odhadujeme objem přes 226 mld. Kč a u úvěrů ze stavebního spoření přes 60 mld. Kč. Vloni poskytly banky a stavební spořitelny dohromady úvěry v objemu 280 mld. Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky