Jak a u kterých bank refinancovat hypotéku i bez doložení příjmu?

Komerční sdělení - Končí vám fixace hypotéky a přemýšlíte, jak ve splácení úvěru pokračovat? Společně s koncem fixace hypotéky máte možnost beztrestně odejít k jiné bance a hypotéku tzv. refinancovat. Hlavní motivací by mělo být získání lepších podmínek. Rozdíly jsou někdy opravdu značné. Lze však hypotéku refinancovat i bez doložení příjmu?

Ilustrační fotografie
reklama

Co banky běžně kontrolují?

Banky před souhlasem s refinancováním hypotečního úvěru prověřují klienta z hlediska spolehlivosti a schopnosti splácet. Poté, co v prosinci 2016 vstoupila v účinnost nového zákona o spotřebitelském úvěru, postupují banky při posuzování úvěruschopnosti žadatele opatrněji. Bez doložení odpovídajících příjmů, které jsou pro dodržení splátkového kalendáře bezesporu klíčové, se situace komplikuje, avšak nic není ztraceno. Pokud jste byli pro původní banku seriózním klientem a již jste nějakou půjčku nebo hypotéku v minulosti uzavřeli, je pravděpodobné, že to bude nová banka při rozhodování brát v potaz.

Vaše úvěrová historie

Pro posouzení schopnosti splácet hypotéku má každá banka nastaveny určité limity a pravidla. Bezproblémově a včas splacené předchozí půjčky, hypotéky či jiné závazky jasně mluví ve prospěch klienta. Právě takzvaná „úvěrová historie“ je důležitým vodítkem pro banku a rozhodně ovlivní přístup při sjednávání budoucí smlouvy o refinancování hypotéky. Včasné a spolehlivé splácení má vliv na tolerantnější přístup při omezeném dokládání příjmů.

Na které banky se obrátit?

Prvním krokem každého, kdo se chystá refinancovat hypotéku, by mělo být srovnání nabídek. Nejvýhodnější hypotéku si rychle můžete spočítat v kalkulačce. Snadno tak zjistíte, zda-li se ve vašem případě vůbec vyplatí úvěr refinancovat. Nabídky budou odpovídat přesně zadaným požadavkům a vy hned budete mít přehled, jaké máte možnosti a kam má cenu se obrátit.

Jde-li o konkrétní podmínky refinancování bez doložení příjmu, jsou u největších bank následující:

  • Česká spořitelna nemá bližší podmínky pro refinancování hypoték pevně stanoveny, ale nabízí možnost jejich individuálního sjednání.
  • S doložením jednoho výpisu z hlavního běžného účtu každého z žadatelů lze navštívit pobočku Equa banky.
  • Ve Fio bance po vás budou vyžadovat čisté bankovní i nebankovní registry, řádně uhrazených nejméně 12 splátek, splátka navíc musí být nižší, nebo stejná jako u původního věřitele. O refinancování mohou žádat pouze stejní žadatelé jako u původního úvěru.
  • Pokud se obrátíte na Raffeisenbank, musíte mít také již řádně splaceno minimálně 12 splátek, nesmí dojít k navýšení měsíční splátky a o úvěr musejí žádat stejní žadatelé, jací byli uvedeni u původního úvěru.
  • Bance Sberbank postačí uvedení příjmů v žádosti a bude ověřovat jen platnost pracovního poměru nebo živnostenského oprávnění, k tomu je třeba doložit řádné splacení nejméně 12 splátek a nezměněnou finanční i rodinnou situaci.
  • Po řádném uhrazení nejméně 12 splátek se za nezměněné finanční i rodinné situace můžete obrátit i na hypoteční banku Wüstenrot.
  • Máte-li zdárně uhrazených 18 splátek a vaše finanční ani rodinná situace se nezměnila, můžete kontaktovat UniCreditBank.

Z refinancování nemusíte mít obavy

Refinancování hypotéky vám může ušetřit velké množství peněz, a proto by byla škoda se u konkurenčních bank minimálně neimformovat. Dokonce i refinancování bez doložení příjmu je možné, pokud za sebou máte úvěrovou historii bez zásadnějších vad na kráse.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky