Zvýšení sazeb ČNB se blíží. Dojde ke zdražení půjček

Po ukončení měnových intervencí bude dalším krokem České národní banky zvýšení dosud rekordně nízké 0,05% diskontní sazby. Zvýšení může nastat již v druhé polovině roku. Podle analytiků z auditorské a poradenské společnosti BDO bude mít toto zvýšení dopad i na spotřebitele. Jedním z následků bude růst úroků u půjček a hypotečních úvěrů. Dojde tedy k jejich zdražení.

Ilustrační fotografie
reklama

Na základě prognózy ČNB bude pravděpodobný termín zvýšení sazeb v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. „Růst úrokových sazeb bude záviset na vývoji měnového kurzu. Faktorů, které v rozhodování ČNB budou hrát roli je však více, jedním z podstatných je vývoj inflace“ říká Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO a dodává: „Z dlouhodobého hlediska musí ČNB zvažovat i dopad jejího rozhodnutí na výši úrokových sazeb pro spotřebitele.“ Další zasedání České národní banky, na kterém se bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, je naplánované na 29. června.

Zvyšování sazeb ČNB bude mít dopad na výši splátek pro spotřebitele s půjčkami

Podle odborníků z poradenské společnosti BDO by mohlo rychlé zvyšování sazeb vyvolat řetězovou reakci. „Při současných nízkých úrokových sazbách a relativně vysokého podílu výše měsíční splátky na příjmech domácnosti by zvýšení úroků po uplynutí fixační doby mohlo způsobit finanční potíže řady domácností. V krajním případě by mohlo vést až k destabilizaci bankovního sektoru a trhu s nemovitostmi, což by způsobilo pro ekonomiku další sled negativních událostí,“ uvádí Lukáš Hendrych. Zároveň dodává, že proto lze růst úrokových sazeb očekávat velmi pozvolný a k takovémuto scénáři by i s ohledem na současné zpřísňování podmínek pro získání hypoték dojít nemělo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky