Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se další omezení hypoték. Lidé budou muset mít naspořeno

bydlení
bydlení
Foto: Pixabay

Vzít si hypotéku na nové bydlení bude opět o něco složitější. Od 1. dubna 2017 totiž vstoupila v platnost doporučení České národní banky (ČNB), které omezí výši poskytovaných hypoték maximálně na 90 % LTV. To znamená, že 10 % hodnoty nemovitosti lidé budou muset mít dopředu naspořeno.

Doby, kdy banky lidem půjčovaly na celou hodnotu kupované nemovitosti, tzv. 100% hypotéky, jsou dávno pryč. ČNB vydala první doporučení na omezení jejich poskytování už v červenci 2015. Od té doby pravidla pro poskytování úvěrů zajištěných nemovitostí dále zpřísňuje. V říjnu minulého roku banky podle doporučení nesmí poskytovat úvěry s LTV nad 95 % (LTV zjednodušeně vyjadřuje poměr mezi výší hypotéky a zástavní hodnotou nemovitosti). Pro lidi žádající o úvěr to znamená, že budou muset počítat s dostatečnou finanční rezervou.Od letošního dubna navíc dojde k další změně. Podle doporučení ČNB banky nebudou moci poskytovat úvěry nad 90 % LTV. Hypotéky s LTV v rozmezí 80 až 90 % zároveň nesmějí překročit 15% podíl nově sjednaných hypoték.

„Doporučení ČNB bereme jako závazné. Pravidelně sledujeme vývoj LTV u námi poskytnutých úvěrů. Uvědomujeme si, že plnění doporučení vyžaduje určité změny v produktové nabídce i v našich bankovních systémech. Většinu těchto změn jsme během roku 2016 realizovali tak, abychom byli v maximální možné míře v souladu s doporučeními ČNB,“ říká Stanislav Bican, ředitel odboru řízení rizik Raiffeisen stavební spořitelny. Pokud si tedy lidé budou chtít na nové bydlení půjčit, budou muset začít včas spořit. V červenci 2017 by navíc měla doporučení vystřídat novela zákona o ČNB a novela Vyhlášky č. 163/2014 Sb., a tak se z „doporučení“ stanou pevně stanovená pravidla ukotvená v zákoně.

Nové ukazatele pro posouzení příjmůČNB se snaží v rámci své makroobezřetnostní politiky zavést do legislativy další ukazatele hodnotící schopnost klienta úvěr splácet. Jedná se o ukazatele DTI a DSTI. „Tyto ukazatele vyjadřují, kolik si klient může půjčit vzhledem k jeho příjmům. Obáváme se, aby nebyly nastaveny příliš striktně. Mohlo by totiž např. dojít k omezení dostupnosti úvěrů na bydlení pro průměrně vydělávající lidi žijící ve velkých městech. Jejich průměrný příjem by nemusel stačit na relativně vyšší cenu nemovitostí v těchto lokalitách,“ vysvětluje Stanislav Bican.O přesném výpočtu těchto ukazatelů nyní jedná Česká bankovní asociace spolu se zástupci ČNB. Nutno dodat, že ČNB nechce ukazateli hodnotící úvěryschopnost žadatele limitovat ihned po jejich zakotvení v zákoně. Chce však mít připravené nástroje pro případ, kdy by byla ohrožena dlouhodobá stabilita finančního trhu.

Témata:  hypotéky bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

CZK

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?