Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste OSVČ a banka vám odmítla půjčit? Poradíme, kam se obrátit

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ani v případě, že vám banka odmítla jako osobě samostatně výdělečně činné (OSVČ) půjčit, nevěste hlavu. Zkuste on-line P2P platformu. Individuální přístup vám pomůže k finančním prostředkům.

P2P platformy úspěšně fungují ve světě už několik let. P2P platforma prostě prověří dlužníka, který udá důvod, na co chce peníze půjčit, a následně se dlužníkův návrh dostane k profinancování investorům. P2P platformy přistupují k žadatelům o půjčku individuálněji než banky. Mohou tak třeba schválit i žádost těch živnostníků, kteří by na základě daňového přiznání z loňského roku na půjčku nedosáhli. P2P platforma totiž akceptuje například i doložení příjmů ve formě zaplacených faktur z poslední doby, zatímco bankovní systémy by takové žadatele automaticky zamítly. ​​“Ke každému žadateli přistupujeme individuálně, příjmy na rozdíl od bank neposuzujeme strojově. I proto jsme schopni místo potvrzení o příjmu akceptovat obrat z podnikání či zaplacené faktury,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva Benefi, která provozuje P2P portál pro poskytování půjček. A jak cesta k půjčce probíhá? Nejdříve musí žadatel předložit dva platné doklady totožnosti – občanský průkaz a třeba řidičský průkaz, pas či zbrojní průkaz. Dále je nutné doložit pravidelný příjem v rámci OSVČ aktivit a vlastní bankovní účet, na který žadateli P2P platforma zašle peníze. ​​“Vše probíhá on-line a bez zbytečných průtahů. Žadatel vyplní žádost o půjčku a nahraje požadované dokumenty. My vše zkontrolujeme, a když je vše v pořádku, vystavíme žádost formou aukce. Jednotliví investoři vkládají své nabídky na půjčku. Jakmile bude půjčka proinvestována, vyplatíme peníze na bankovní účet žadatele,” vysvětluje Matoušek s tím, že jeden žadatel si může půjčit maximálně 250 tisíc korun.Ani P2P platformy ale nepůjčí úplně každému. Své klienty a jimi uvedené informace prověřují ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …). 

Témata:  půjčky CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy