Důchodové spoření od ledna se změnami. Bude výhodnější?

Od ledna je možné využít výhodnější podmínky u penzijního spoření v rámci daňových úlev. V praxi to znamená, že každý klient penzijního spoření, který využívá maximální daňové výhody, může nyní získat až 6 360 korun od státu každý rok. Daňový odečet se zvýší z původních 12 000 korun na 24 000 korun. 

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

„Penzijko se od ledna vyplatí ještě více. Na daních je totiž možné nechat si odečíst až 24 000 korun. Úspora na daních je poté 6 360 korun každý rok. Je to další krok k tomu, aby penzijko využívalo jako základní spořicí produkt více lidí a uvědomili si nutnost spoření na budoucnost,“ říká Marie Zemanová, ředitelka ČSOB Penzijní společnosti.

Zaměstnavatelé si u penzijka přijdou od příštího roku také na své

Zaměstnavatelé mohou v daňově výhodném režimu přispívat na penzijní spoření každého zaměstnance až 50 000 korun ročně. Částka se tak navyšuje o 20 000 korun z původního limitu 30 000 korun za zaměstnance.

„Pokud chce klient využít veškerých výhod, které Penzijko nabízí, je nejideálnější spořit 3 000 korun měsíčně,“ dodává Marie Zemanová. Průměrná částka, kterou si aktuálně spoří klienti ČSOB Penzijní společnosti v rámci penzijního spoření, činí 630 korun a za poslední rok se zvýšila o 30 korun.

Penzijko je výhodnější, v Česku si však stále nespoří na budoucnost všichni

Výzkum agentury Ipsos ukazuje, že pro pre-seniory z pohledu hodnot je nejdůležitější rodina a zdraví, váží si tradičních hodnot, chtějí být bráni jako sobě rovni a před velkými změnami preferují životní stabilitu. Přesto však má z budoucích seniorů naspořeno na důchod polovina dotazovaných osob. 29 procent respondentů uvádí, že se v životě snažili spořit, ale úspory se jim nepodařilo vytvořit. Ostatní nespoří vůbec nebo počítají s pomocí od státu. Penzijní spoření si čím dál tím více začínají zakládat i mladí lidé. Čím dříve totiž začnou spořit, tím méně si budou muset každoročně odkládat stranou, a nakonec i pár stovek korun měsíčně spořených od mládí může dohromady pokrýt veškeré výdaje ve stáří.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky