Hypotéky pod lupou: Jaké druhy existují a která vás vyjde nejvýhodněji?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Ten pocit znáte, zažili jste ho loni, když jste pomáhali kamarádovi se stěhováním do nového domu. Nábytek voněl novotou, všechny spotřebiče zářily nerezovým leskem, nikde ani kapka omastku nebo stopa po rozlitém vínu na koberci. Žádné škrábance na podlaze od neposedného psího kamaráda. Ani barevné šmouhy na zdi připomínající útok malých rošťáků s temperami v ruce. Domeček jako ze škatulky. A hlavně vlastní. V tu chvíli, ač třeba jen malou vteřinku, jste po něm zatoužili také. Díky hypotéce ho můžete mít. Ale jakou zvolit?

Hypotéky
reklama

Existují tři základní typy hypotečních úvěrů. První a nejrozšířenější z nich je účelový. Ten vám banka poskytne na koupi, výstavbu, případně rekonstrukci nemovitosti. K jeho získání je potřeba doložit veškeré dokumenty o tom, jak přesně se získanými financemi chcete naložit. Po schválení úvěru banka zašle peníze přímo prodejci zboží, služeb, případně nemovitosti na základě vaší předložené faktury.   

Hypotéka, díky které si splníte všechny své sny  

Pokud nechcete být vázáni nutností dokazovat, k čemu získané prostředky využijete, je pro vás tím pravým ořechovým spíše americká hypotéka. Tou lze financovat naprosto cokoliv. Splátky si můžete rozložit do delšího období, dosáhnete na podstatně vyšší částky (až k 5 000 000 korun) a není problém s předčasným splacením. K získání americké hypotéky je však potřeba spousta papírování, aby si banka ověřila vaši bonitu. Kromě toho tento produkt vyžaduje ručení nemovitostí.

Třetím a posledním typem je úvěr kombinovaný, který je známý také pod názvem australská hypotéka. Charakteristická je hlavně tím, že čím více si od banky půjčíte, tím nižší bývá vaše úroková sazba. A za její zřízení se platí minimální poplatek, někdy vůbec nic. Použít lze na koupi nemovitosti a vybavení i rekonstrukci.

Už hypotéku máte? Refinancujte ji a ušetřete

Pokud již nějaký úvěr máte, v blízké době vám končí fixace úrokové sazby a uvítali byste snížení splátek nebo výhodnější podmínky, je pro vás skvělou možností refinancování hypoték - splacení hypotéky, kterou již máte, hypotékou novou (výhodnější). To vám může ušetřit až desetitisíce korun ročně. A jak to udělat? Koncem fixační doby vám vaše banka nabídne novou úrokovou sazbu pro příští období. Během tohoto období můžete přejít k bance nové a nehrozí vám žádné sankce.

Na co si dát při výběru hypotéky pozor?

Než se rozhodnete splnit si sen o vlastním bydlení a vydáte se do banky nechat si schválit výši úvěru, pečlivě zvažte všechna kritéria. Nejlevnější hypotéka totiž zdaleka není vždy i tou nejvýhodnější. Místo na výši úvěru sledujte spíše výši RPSN, které zohledňuje veškeré poplatky s úvěrem spojené. Je dobré také promyslet, jestli by se vám nevyplatilo pojištění proti neschopnosti splácet. Nikdy totiž nevíte, co bude za deset let, a pojištění by vám mohlo zachránit krk. Doslova. Také je dobré si prostudovat nabídky více bank a ne pouze jedné, budete tak mít více možností. S porovnáváním vám pomůže například internetový srovnávač Ušetřeno.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky