5 tipů, jak vybrat spolehlivého poskytovatele půjček

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Nejen výběr půjčky je velmi důležitý. Opomínat bychom neměli ani na poskytovatele. Na první pohled nejvýhodnější půjčku totiž může nabízet podvodná nebankovní úvěrová společnost. Víte na, co se při výběru poskytovatele zaměřit?

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

Obecně vzato jsou za spolehlivé poskytovatele úvěrů považovány banky. Naopak s podvodným jednáním jsou často spjaty nebankovní úvěrové instituce. Opravdu je ale toto jediný faktor spolehlivosti? Rozhodně není.

1. tip – Internetové stránky

Mnoho napoví již samotné webové stránky. Těm, kteří nabízí nebankovní půjčky a na internetu se neprezentují, se raději vyhněte. Letáčky s výhodnými úvěry a s telefonním číslem na zastávkách, městských lampách, semaforech či jiných veřejných místech nejsou seriozní propagací, stejně jako lákavé nabídky na inzertních serverech.

V dnešním 21. století jsou zmiňované „webovky“ již samozřejmostí. Podmínky půjčky si tak můžete v klidu prostudovat v pohodlí domova, což se o nabídce přes telefon říci nedá. Obezřetní buďte i v případě, že pro získání půjčky musíte volat na zpoplatněné telefonní linky.

2. tip – Přehlednost a pravopisná správnost

Ovšem ani webové stránky nejsou vždy známkou kvality. Pokud na vás internetová prezentace finanční společnosti působí negativně, pak rozhodně dejte na svůj dojem a hledejte nového poskytovatele.

Propagační text bankovního domu i nebankovní společnosti by měl být bez pravopisných chyb a překlepů. Nabídky by vždy měly být přehledné a všeříkající. Obchodní podmínky by neměly být nepřiměřeně dlouhé. Obsah na maximálně 20 normostran je dostačující.

3. tip – Poskytovatel v podobě právnické osoby

Nezbytnou součástí prezentace poskytovatele jsou základní údaje. Na webových stránkách proto nesmí chybět kontakt. Ten by neměl být v podobě fyzické osoby.

Pokud za finanční společností stojí soukromá osoba, pak určitě zbystřete. Je-li navíc majitel původem z ciziny, potom je zapotřebí být na pozoru dvojnásob. Důvěryhodným poskytovatel úvěrů je vždy právnická osoba, jejíž sídlo se nachází na území České republiky.

4. tip – Recenze na diskusních fórech

Půjčka není spotřebním zbožím, proto se nenechte nikdy od nikoho do jejího sjednání nutit. Pokud vám nabídka nevyhovuje, odmítněte ji a zajímejte se o jinou. Využít můžete i referencí již spokojených či naopak nespokojených zákazníků. Recenze najdete na různých diskusních fórech, na stránkách společnosti nebo na sociálních sítích.

Zajímat se o daného poskytovatele můžete také u svých známých a příbuzných. I ti vám mohou poradit a pomoci při výběru. Negativní názory a špatné zkušenosti rozhodně neberte na lehkou váhu.

5. tip – Roční procentní sazba nákladů

V neposlední řadě vám s výběrem vhodného poskytovatele pomůžou poplatky, respektive výše RPSN. Ta musí být vždy uvedena na stránkách společnosti, v nabídce i v úvěrové smlouvě. Součástí roční procentní sazby nákladů jsou všechny poplatky.

Pokud se nevyznáte v parametrech půjček a nevíte, jak si spočítat, kolik za půjčku zaplatíte, využijte výhod chytrého internetového porovnání půjček a online kalkulačky. Seriózní poskytovatel by vám s výpočty měl taktéž pomoci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky