Pro OSVČ bylo získání úvěru složitá věc. Nyní to bude snadnější

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) může být získání úvěru složitá věc. Při žádosti o něj se musí připravit na spoustu papírování, dodatečné požadavky, či rovnou odejdou s  nepořízenou. Raiffeisen stavební spořitelna od listopadu mění způsob posuzování bonity a vyhodnocování úvěruschopnosti živnostníků a majitelů firem. Například u OSVČ využívajících výdajového paušálu bude uznávat až 80 % ročního obratu jako jejich čistý příjem. Dosáhnout na úvěr tak pro ně bude snadnější a mnohdy i rychlejší než doposud. 

Ilustrační fotografie
reklama

Bohužel vám nemůžeme půjčit, váš zisk není dostatečný – přijde-li živnostník do banky žádat o úvěr, jakoby mu byla automaticky stanovena „diagnóza“, kvůli které peníze nedostane. Při posuzování jejich daňového přiznání se často nezohledňují další faktory ovlivňující podnikání, a tak má běžný živnostník problém vzít si například i úvěr na rekonstrukci svého bydlení. To platí především pro živnostníky uplatňující výdaje procentem z příjmů, kdy zisk v daňovém přiznání neodráží skutečnost.

RSTS ale způsob jejich vyhodnocování právě mění. „Na OSVČ se díváme jinou optikou. Živnostníky považujeme za velmi kvalitní skupinu klientů, které chceme vycházet vstříc. Proto jsme upravili naše procesy, abychom odbourali zatěžující byrokracii a dívali se správně na jejich finanční situaci,“ říká Michal Noha, ředitel Odboru podpory prodeje Raiffeisen stavební spořitelny.  

Jak RSTS mění posuzování OSVČ?

K tomu, zda živnostník dosáhne na úvěr, či nikoliv, se dosud používal vzorec, který počítal s několika položkami daňového přiznání a mnoha koeficienty. Tento způsob se však ukázal jako složitý a nespravedlivý hlavně vůči živnostníkům s tzv. výdajovým paušálem. RSTS nově vychází z toho, že zisky takového živnostníka jsou mnohem vyšší, než vidí banky v daňovém přiznání. Z ročního obratu tak bude uznávat až 80 % jako čistý příjem.

S dokládáním příjmu jsou na tom obdobně také majitelé malých a středních firem, kteří nemohou doložit bance svůj příjem požadovaným způsobem kvůli vysokému daňovému zatížení. Pro ně RSTS připravila možnost individuálního posouzení výkonnosti jejich firmy. RSTS tak vychází vstříc úspěšným živnostníkům i ostatním podnikatelům, kteří jsou hnacím motorem naší ekonomiky.

Od kdy v RSTS začínají změny platit?

Výhodnější způsob posuzování daňového přiznání živnostníků v RSTS začne platit od 1. listopadu 2016. „I když je člověk OSVČ, měl by mít možnost snadno získat úvěr pro soukromé účely, kterými jsou nejčastěji investice do vlastního bydlení,“ uzavírá Michal Noha.

Témata: OSVČ | půjčky | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky