Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rekonstrukce bytu je nutná, ale chybí na ni peníze. Co s tím?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Máte v koupelně vlhko a plíseň? Nemáte ale peníze na nutnou rekonstrukci? Odešla vám lednice nebo pračka a nemáte na novou? Odmítla vám banka půjčit? Zkuste si půjčit od lidí. 

V bankách posuzují žadatele o půjčku prakticky bez kontaktu s ním samotným, dokumenty prověřuje počítač. A když máte třeba pracovní smlouvu na dobu určitou, jste rovnou zamítnuti. I když máte dostatečné příjmy na bezproblémové splácení.

Oproti tomu P2P platformy přistupují k žadatelům o půjčku individuálněji. Dokážou jako doklad o příjmu akceptovat například i zaplacené faktury nebo potvrzení od zaměstnavatele o plánovaném prodloužení pracovní smlouvy.

“Na rekonstrukci nemovitosti či vybavení bytu si u Benefi žádá o půjčku 40 % lidí. Často k nám přicházejí s tím, že jim banka odmítla půjčit, přestože na bezproblémové splácení měli,” říká Pavel Matoušek, předseda představenstva společnosti Benefi.

On-line P2P platformy šetří lidem čas i peníze. Žadatelé si totiž sami vše “naklikají”, nemusejí nikam chodit a ani platit za čas finančního poradce, který by se jim věnoval v kamenné pobočce. Díky tomu mohou P2P platformy nabídnout dlužníkům nižší úrok, než by dostali u běžných nebankovních firem, které půjčují peníze.

A co musí splňovat žadatel, když si chce půjčit? Musí doložit dva doklady totožnosti – občanský průkaz a řidičský průkaz, pas nebo zbrojní průkaz. Měl by mít pravidelný příjem a vlastní bankovní účet, na který mu P2P platforma zašle peníze. Zároveň nesmí být uveden v registrech dlužníků. I P2P platforma si totiž ověřuje uvedené informace ve stejných databázích jako banky (Insolvenční rejstřík, Solus, NBCB, CEE, …).

Témata:  bydlení půjčky

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 21:18

USA oznámily nový balík sankci proti Rusku a zemím, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu. Je tam i Slovensko

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Počet žadatelů o hypoteční úvěr se zdvojnásobil, sazby však klesají velmi pomalu

Broker Consulting Index hypotečních úvěrů dosáhl v dubnu hodnoty 5,25 procenta a klesl již po páté v řadě. I přes opětovné snižování základních sazeb Českou národní bankou klesají od začátku roku úrokové sazby jen velmi pomalu. Na konci loňského roku se průměrná hodnota úrokových sazeb pohybovala okolo 5,71 procent, nyní evidujeme oproti této hodnotě pokles o 0,46 procentního bodu. I toto snížení je však pro zájemce o hypoteční úvěr velmi významné, neboť i rozdíl několika desetin v úrokové sazbě může znamenat úspory v řádech tisíců.