Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dluží miliony, nejvíce lidé v Praze

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Realitní makléři mají v dobách výhodných hypoték žně. Jen v první polovině roku poskytly banky na bydlení více než 102 miliard korun, nejvíce Pražanům. Ani lidé v Jihomoravském nebo Karlovarském kraji ale nežádají málo peněz. Kde se kvůli výhodným hypotékám lidé zadlužili nejvíce?

"Tuzemské banky reportující své výsledky Ministerstvu pro místní rozvoj poskytly za první pololetí 53 685 hypotečních úvěrů v celkovém objemu přesahujícím 102 miliard korun," sdělil TN.cz mluvčí společnosti GOLEM FINANCE Luboš Svačina. 

"Pokud ke statistice MMR přidáme ještě data za Expobank, Equa Bank, Air Bank a dalších nereportujících bank (Fio bank, mBank, Oberbank a WSPK), pololetní hypoteční produkce bude dosahovat téměř 110 miliard Kč. Nikdy v minulosti suma sjednaných hypoték nevystoupala takto vysoko," dodává mluvčí.

Přehled po krajích ZDE

Nejvíce si přitom na bydlení půjčují lidé v Praze. Na hlavní město připadá hned čtvrtina všech sjednaných hypoték. Pražané průměrně požadují alespoň 2,6 milionu korun. Tyto statistiky převyšují celorepublikový průměr o více než 700 tisíc korun.

"Co do počtu obyvatel Praha výrazně nepřevyšuje počty obyvatel v Jihomoravském nebo Moravskoslezském kraji, ale velkou roli zde hraje ekonomická síla, poptávka po nemovitostech k dalšímu pronájmu a obecně větší frekvence realitních transakcí (výměna menšího bytu za větší apod.)," vysvětlil mluvčí.

Pokud byste očekávali, že počet hypoték v jednotlivých krajích půjde ruku v ruce s průměrnou výší hypotéky, pak se možná budete divit. Třeba Moravskoslezský kraj je coby do počtu sjednaných hypoték v celkovém pořadí třetí. Průměrná výše hypotéky ale nepřesáhla 1,58 procenta a v přehledové tabulce ho tak najdete na posledních místech.

"Ač v posledních letech prochází hypoteční trh velmi dynamickým vývojem, podíly jednotlivých regionů na celkovém počtu i objemu sjednaných hypoték jsou překvapivě konstantní. Jinými slovy v žádném z regionů nedošlo v posledních dvou, ale dokonce ani pěti letech k takové změně (nový developerský projekt, nová pracovní místa a s tím související příliv pracovníků, výrazné zlevnění či zdražení nemovitostí), která by dokázala podíly jednotlivých regionů výrazněji přeskládat," uzavřel Luboš Svačina z GOLEM FINANCE.

Témata:  dluhy CZK hypotéky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy