Investujte konzervativně. Tipy, kam vložit peníze a nespálit se

Úrokové sazby na běžných účtech v bankách padají k nule a Češi se začínají poohlížet po možnostech, jak své peníze zhodnotit jinde. Často mají podmínku, aby šlo o investici téměř bez rizika. Existují takové? Ano, jen člověk nemůže počítat s pohádkovými zisky přes noc. To totiž slibují zpravidla jen vysoce rizikové investice. A stejně tak by investor neměl počítat ani s tím, že se sveze na vlně již probíhajícího dlouhodobého růstu.

Peníze CZK, ilustrační fotografie
reklama

„Češi jsou konzervativní a bojí se investování. Většinou jejich strach povolí až v nejhorší možnou chvíli, když se trhům dlouhodobě daří a některý fond nebo třeba komodita vydělávají po řadu let 10 a více procent ročně. Když ale něco takto dlouho roste, prostor pro další růst bývá omezený a velmi často přijde spíše pokles,“ varuje Jiří Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust.

Na co se tedy zaměřit, když chce člověk své peníze investovat a zhodnotit co možná nejvíc bezpečně?

Družstevní záložny. Termínované vklady v bankách už nevynášejí tolik jako dříve, ale stejně člověk dostane lepší úrok než na běžném účtu. Zajímavou alternativu k bankám pak představují družstevní záložny, tzv. kampeličky, kde se úroky na termínovaných vkladech pohybují i okolo 3,5 procenta ročně. Většina lidí ale ještě cítí pachuť, které zůstala po řadě zkrachovalých kampeliček na konci 90. let minulého století.

„U některých kampeliček je to na současném trhu škoda, protože jsou relativně stabilní. U jiných jsou tyto obavy na místě. Vždy je potřeba zjistit, jakou má záložna historii, zda má stabilní hospodaření a jaké podmínky vyplývají z toho, když se člověk stane jejím členem,“ říká Jiří Pech. Podle něho současný trh svým vývojem klienty stejně jednou k vkládání peněz do záložen „dotlačí“, protože banky jim takové úroky nedají a kampeličky budou posledním přístavem, kde je relativní bezpečí, ale zároveň i nějaký úrok. Vklady jsou navíc až do výše 2,7 milionu ze zákona pojištěny. Zároveň je ale nutné dát do záložny spolu s termínovaným vkladem i členský vklad, a to v poměru 1:10. Reálně tak má člověk pojištěno jen cca 90 procent celkového vkladu do družstva a úroky.

Stavební spoření. „Stavebko“ je díky státnímu příspěvku a garantovanému úroku stálicí mezi nástroji, kterými Češi zhodnocují své peníze. Nejvyšší výnos stavební spoření přináší v případě, že člověk ukládá na účet u stavební spořitelny po dobu šesti let 20 tisíc korun ročně. Čisté roční zhodnocení vkladu se v takovém případě pohybuje okolo čtyř procent. Pokud spoří delší dobu a vyšší částku, úrok se snižuje.

„Vždy je potřeba porovnat výnosy se skutečností, kolik stavební spoření váže prostředků. Nejefektivnější tedy je po šesti letech, kdy člověk uloží postupně 120 tisíc korun, smlouvu ukončit, založit novou a vybrané peníze investovat jinde,“ doporučuje Jiří Pech.

Nemovitostní fondy. Relativně bezpečnou investici, kterou mohou využít i drobní investoři, v současnosti představují i fondy, které vkládají své prostředky do nemovitostí. Fond prodává investorům podílové listy a za získané peníze nakupuje do portfolia nemovitosti. Investor se tak v podstatě stává jedním ze spoluvlastníků nemovitostí. Je ale důležité podívat se ale na to, jaký charakter nemovitosti fondu mají.

„Ideální je, pokud jsou nemovitosti dlouhodobě pronajaté a fondu poskytují stabilní výnosy. Čím více nemovitostí v portfoliu fond má, tím lépe pro klienta, jelikož mu potom nebude tolik vadit případný výpadek v nájemném z některé nemovitosti,“ uvádí Jiří Pech.

Korporátní dluhopisy. Stejně jako do nemovitostí investují některé fondy i do dluhopisů, které vydávají velké společnosti, a půjčují si tak peníze na svůj rozvoj. I do těchto fondů se mohou zapojit drobní investoři.

„Je nutné rozlišovat mezi jednotlivými fondy ty, které investují do rizikovějších dluhopisů (tzv. high-yield) a půjčují podnikům, kde je vyšší riziko, anebo fondy, co investují do dluhopisů velkých zavedených firem, které  jen hledají peníze na nové projekty, což je pro investora výrazně bezpečnější,“ říká Jiří Pech.

Doplňkové penzijní spoření. Díky příspěvkům od státu a zaměstnavatele, daňovým úlevám a efektu dlouhodobého zhodnocování peněz (často i po desítky let) jde o jeden z nejvyužívanějších způsobů, jak si přilepšit na penzi. Penzijní společnosti, do jejichž účastnických fondů člověk peníze vkládá, mu nabízejí několik druhů investiční strategií, které ovlivňují výši výnosu, a tím i míru rizika. Stát sice už negarantuje nezáporný výnos, ale lze zvolit od málo rizikové konzervativní strategie až po dynamický – riskantnější – způsob investování.

„Je velký rozdíl mezi jednorázovou investicí a pravidelným investováním menších částek po delší dobu. V takovém případě je už možné volit i rizikovější produkty, protože dlouhodobý charakter investice zpravidla kompenzuje krátkodobé výkyvy trhu,“ dodává Jiří Pech ze společnosti Broker Trust.

Témata: spoření | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky