Hypotéka: Výrazně se sníží poplatky za její předčasné splacení

Výhodnější podmínky při splácení hypoték by měl dlužníkům zajistit nový zákon o spotřebitelském úvěru. Poslanci o něm dnes jednají ve třetím čtení. Pokud projde, výrazně se sníží poplatky za její předčasné splacení.

Ilustrační fotografie
reklama

Nový zákon o spotřebitelském úvěru potěší všechny, kteří si plánují půjčit peníze na bydlení. Bude totiž výrazně regulovat hypoteční trh. Největší výhodou bude možnost předčasného splacení hypotéky bez výrazných poplatků.

Člověk bude moct úvěr zcela předčasně splatit za předpokladu, že doba trvání smlouvy o úvěru na bydlení je delší než 24 měsíců. Banka bude oprávněna účtovat si jen náklady, které jí předčasným splacením vzniknou.

Ty nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splacené výše spotřebitelského úvěru, maximálně to však může být 50 tisíc korun. Poslanci chtějí prosadit, aby mohli lidé každý rok splatit až 25 % zbývající hypotéky.

Zcela zdarma by mohlo být splacení v případě smrti dlužníka, dlouhodobé nemoci nebo invalidity. Uvažuje se také o tom, že bezplatně splatit celou hypotéku by bylo možné v případě prodeje nemovitosti při rozvodu. Pokud poslanci zákon schválí, platit by mohl už od letošního listopadu. Banky ale varují, že v takovém případě budou nuceny hypotéky zdražit.

Témata: hypotéky | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky