Pět věcí, které o úvěrech asi nevíte

Rádi byste si koupili auto či vybavili byt? Nebo si jen chcete pořídit něco, po čem už dlouho toužíte, ale vaše úspory na tyto plány nestačí? V tomto případě jste již pravděpodobně přemýšleli i o možnosti půjčky. Vyznat se v nepřeberném množství nabídek a společností však není pro laika vůbec jednoduché. Proto jsme pro vás vybrali několik méně známých informací, díky nimž můžete na úvěr vyzrát a ještě ušetřit.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Nejnižší úrok nerovná se nejvýhodnější půjčka
Mnoho lidí, kteří si chtějí půjčit, se dívá pouze na výši úrokové sazby. Čím nižší číslo, tím lepší nabídka, myslí si většina z nich. Ale pozor - nízká úroková sazba nemusí automaticky znamenat výhodnou půjčku. Úroková sazba totiž může být zafixovaná pouze na určité období (např. několik měsíců) a po jejím uplynutí ji může poskytovatel úvěru libovolně upravit. Úroková sazba také nic neříká o poplatcích spojených s úvěrem. Mnohem důležitější je proto sledovat tzv. RPSN, které zahrnuje krom zmíněné výše úrokové sazby i všechny další náklady úvěru včetně poplatků.

2. Ve dvou se to lépe táhne – i splácí!
Máte obavy, jak se sami s půjčkou vypořádáte? Nemusíte. Pokud si myslíte, že si ji můžete vzít jen sami na sebe, pletete se. Dnes již existují i tzv. partnerské půjčky, které si lze vzít s manželem, partnerem nebo někým dalším, s kým sdílíte společnou domácnost. Prostřednictvím takové půjčky rozložíte míru vaší zodpovědnosti, dosáhnete na celkově vyšší půjčenou částku a především výhodnější podmínky úvěru. Sdílením navíc snížíte riziko neschopnosti splácet.

3. Panika není na místě
Nestyďte se zeptat, pokud čemukoliv nerozumíte. Podpis „výhodné nabídky“, která už se nikdy nebudou opakovat, si raději dobře promyslete a na nic nespěchejte. Tyto poučky zná asi každý, už méně se ale ví, že pokud si úvěr vezmete a následně přeci jenom zjistíte, že rozhodnutí bylo unáhlené, do 14 dnů můžete od smlouvy bezplatně odstoupit – a to i v případě, že vám poskytovatel půjčky bude říkat, že to tak není.

4. Sledujte novinky a trendy
Stejně jako v případě nákupu dovolené, elektroniky či nábytku, se i v oblasti půjček objevují zajímavé akce a novinky, které stojí za to sledovat. Vedle různých sezónních nabídek či odměn za převod půjčky mohou být zajímavé i zvýhodněné půjčky pro studenty nebo novomanžele. „Například prostřednictvím Novomanželské půjčky dosáhnou partneři do dvou let od svatby na výrazně nižší úrok a mohou si společně půjčit i více peněz,“ vysvětluje Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel společnosti Cofidis.

5. Využívejte kalkulačky
U větších poskytovatelů máte možnost využít tzv. úvěrové kalkulačky, díky které si předem můžete spočítat úrokovou sazbu, RPSN a výši splátek pro libovolnou půjčenou částku a délku splatnosti. Možná jste to nevěděli, ale náklady na úvěr jsou obvykle pro různé částky a doby splácení jinak vysoké. Dejte si proto tu práci a vyzkoušejte v kalkulačce různé kombinace. Vhodnou volbou výše úvěru a doby splácení můžete na úvěru jednoduše ušetřit až několik tisíce korun.

Rada na závěr: pozor na nesolidní poskytovatele

Vedle těchto méně známých rad se zaměřte i na samotnou společnost, od které si chcete půjčit. Zpozornět byste měli, pokud se nebude zajímat o vaši stávající finanční situaci, úvěrovou minulost, ani výši příjmů. Přestože se vám budou zdát podmínky úvěru u takové společnosti velmi výhodné, porozhlédněte se raději jinde. Je především ve vašem vlastním zájmu, aby se poskytovatel úvěru zajímal o to, zda jste schopni půjčku splatit či nikoli.

Témata: půjčky | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky