Stát nabízí 150 tisíc na bydlení s 2% úrokem. Návod, jak je získat

Stát v rámci podpory mladých rodin a rodičů samoživitelů nabízí výhodné půjčky na rekonstrukci bytů či domů. Můžete získat až 150 tisíc s úrokem jen 2 %, za které si můžete nechat zateplit dům, pořídit novou kuchyňskou linku nebo nechat vyměnit kotel. Jak výhodnou půjčku získat?

Ilustrační fotografie
reklama

Na půjčku mají nárok mladí manželé, z nichž je alespoň jeden mladší 36 let, nebo rodič samoživitel, který vychovává nezletilé dítě a sám nedovršil 36 let. Půjčka je určena jen na rekonstrukci domu nebo bytu a nelze ji použít na již zaplacené stavební práce či refinancování jiných úvěrů. Byt či dům musíte vlastnit či spoluvlastnit a, pokud je k tomu způsobilý, tak v něm bydlet. Program nelze kombinovat s jinými dotačními tituly.

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), který úvěry na opravy a modernizace domů a bytů, tzv. program Úvěr 150, administruje, lze žádat až o 150 tisíc korun. Úročí se mírou 2 % a úvěr je splatný po dobu 10 let. V průběhu splácení lze v odůvodněných důvodech, jakým je například ztráta zaměstnání nebo nemoc, požádat o přerušení splácení až na 2 roky. Úvěr může dlužník samozřejmě kdykoliv předčasně splatit. To musíte udělat, pokud byste v době splácení chtěli dům či byt, na nějž jste si brali úvěr, prodat.

Fond přesně vymezuje, na jaké stavební nebo udržovací práce lze úvěr čerpat. Nemůžete si za něj například pořídit nové koberce, nábytek, krbová kamna či přistavět k domu garáž či další patro. Přesné vymezení povolených použití prostředků z programu Úvěr 150 najdete v následující tabulce ZDE.

Každý zájemce o úvěr také musí mít ručitele. Tím musí být osoba mladší 55 let s minimálním průměrným čistým příjmem za poslední 3 měsíce ve výši 10 tisíc korun.

SFRB vyhradil v rozpočtu na rok 2016 na program celkem 100 milionů korun. Od začátku roku podepsal 9 smluv celkem na 1,4 milionu korun a eviduje celkem 21 žádostí na celkovou částku 3,2 milionu korun. Takže většina peněz je ještě žadatelům k dispozici. V předchozím roce vyplatil SFRB "jen" 20,5 milionu celkem 139 žadatelům.

A jak o výhodný úvěr na rekonstrukci bytu či domu požádat? Pokud splňujete výše uvedené podmínky, stáhněte si z webových stránek Státního fondu pro rozvoj bydlení patřičné formuláře - formulář žádosti o úvěr, potvrzení o příjmu žadatele, manžela nebo manželky a potvrzení o příjmu ručitele.

Na konci žádosti o úvěr najdete seznam příloh, které k žádosti máte předložit, jedná se zejména o kopii oddacího listu, kopii občanského průkazu, doklady vztahující se k výdajům (kopie smluv o půjčce, leasingových smluv, smluv o úvěru) a o doklady vztahující se k účelu rekonstrukce vašeho domu.

Všechny dokumenty je pak v obálce potřeba doručit buďto osobně nebo poštou na jedno ze dvou pracovišť Státního fondu rozvoje bydlení, buďto na pražské pracoviště (Dlouhá 741/13, 110 00, Praha 1), nebo na pracoviště v Olomouci (Dolní náměstí 192/9, 779 00 Olomouc). Úvěr je obvykle schválen do 60 dní od podání žádosti.

Ministryně Karla Šlechtová prozradila v pořadu TN.cz Vaše téma, že Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které Státní fond rozvoje bydlení spadá, chystá obdobný Program 600, v jehož rámci bude možné si za stejných podmínek pořídit úvěr až do výše 600 tisíc na pořízení vlastního bydlení. Vláda by o návrhu ministryně Šlechtové měla jednat v průběhu jara.

Témata: bydlení | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky