Přibývá lidí s více exekucemi. Zrodil se nápad jim dluhy odpustit

Počet Čechů v exekuci se už dva roky snižuje. Tuhle dobrou zprávu ale kalí fakt, že naopak prudce roste počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí. Ministerstvo spravedlnosti proto zvažuje nápad těmto vícenásobným dlužníkům dluhy zcela odpouštět. Informuje o tom deník Právo.

Ilustrační fotografie
reklama

I když celkový počet občanů v exekuci v Česku nadále klesá, strmě roste počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí. Za poslední dva roky se počet fyzických osob v exekuci snížil o 27 procent, a to z milionu v říjnu 2013 na 731.000 v říjnu 2015. Současně však o 29 procent ze 3,3 milionu na 4,3 milionu řízení vzrostl počet exekucí vedených na tyto osoby. Na tiskové konferenci to řekl člen prezidia Exekutorské komory ČR Petr Polanský. 

Exekuce se tak podle něj koncentrují do stále užší části společnosti a jedna exekuovaná fyzická osoba tak má nyní v průměru 5,8 exekuce. Před dvěma lety to bylo 3,3 exekuce. Vymožení pohledávky u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, je v rozumném čase prakticky nemožné, dodal.

Nereálnost vymáhání vícenásobných exekucí si uvědomuje také ministerstvo spravedlnosti a jeho šéf, ministr Robert Pelikán (ANO). Ten se přiklání k nápadu na plošné odpouštění dluhů u vícenásobných dlužníků, píše Právo.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kristína Labohá Právu potvrdila, že úřad na této myšlence pracuje. "Zvažují se varianty řešení, které by vyřešily problematiku předlužených fyzických osob, a s tím i vícečetné exekuce. Zvažují se i změny parametrů oddlužení,“ dodala Labohá.

Podle Pelikána, jak píše Právo, by mohli exekutoři u vícenásobných dlužníků podávat návrhy na osobní bankrot rovnou, plošně, a to i s tím, že dlužník by nemusel vrátit ani současnou minimální hranici 30 procent přihlášených pohledávek.

Ne každý s nápadem ale souhlasí. "Osobní bankrot je potřebný k tomu, aby po neúspěšném období lidé mohli žít plnohodnotný život a nebyli doživotními finančními psanci. Osobní bankrot je nastaven motivačně, takže ten, kdo o něho usiluje, si ho musí zasloužit, splnit určité podmínky a zároveň splatit během pěti následujících let minimálně 30 % z celkové dlužné částky,“ řekl advokát portálu Poradnaveritele. cz Tomáš Chalupa. Advokát také upozornil, že vícenásobné dlužníky by nic nenutilo dodržovat přísné podmínky soukromého bankrotu. K nim patří třeba i podmínka nedělat další dluhy.

Jen v roce 2015 bylo vyhlášeno 16 655 osobních bankrotů, a to z 20 109 podaných návrhů. Oddlužení bylo odmítnuto zhruba 3500 dlužníků. Počet osobních bankrotů se meziročně snížil o 11 procent. Počet návrhů klesl o osm procent. Exekutoři aktuálně mají na stolech 4,5 miliónu případů. Vymáhají jistinu ve výši 302 mld. Kč.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky