Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

dTest: Nový zákon o úvěrech omezí lichváře, má ale své chyby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Legislativní rada vlády má tento týden projednat nový zákon o úvěrování spotřebitelů. Ten je na jednu stranu přísný na poskytovatele a má vymýtit největší nešvary, na stranu druhou obsahuje některé nejasnosti a rozpory s evropskou směrnicí, kterou do českého práva provádí.

Omezení lichvářů tak, aby úvěry již nemohl poskytovat každý, a důkladný dohled nad bankami a úvěrovými společnostmi patří k nejdůležitějším změnám v novém zákoně o úvěrech pro spotřebitele, který má tento týden projednat Legislativní rada vlády. „Díky evropským směrnicím se ochrana spotřebitele nebude vztahovat pouze na spotřebitelské úvěry jako doposud, ale i na hypotéky,“ říká Miloš Borovička, právní poradce dTestu, a dodává: „Rozlišení mezi tím, co a jak řeší směrnice o spotřebitelském úvěru a co směrnice o spotřebitelských hypotékách, ale dělá návrhu zákona poněkud problém a problém by to byl i pro spotřebitele.“ 

V návrhu jsou chybně zařazeny úvěrové smlouvy na rekonstrukci nemovitosti, které nejsou zajištěny zástavou nemovitosti. Zatímco evropské předpisy takovou smlouvu řadí mezi klasické spotřebitelské úvěry, český návrh zákona z toho dělá pro spotřebitele méně chráněný úvěr na bydlení. „Zásadní rozdíl je v možnosti předčasného splacení a možnosti odstoupení od smlouvy,“ říká Borovička a vysvětluje: „Zatímco klasický spotřebitelský úvěr lze kdykoliv splatit předčasně s maximálně 1% poplatkem, u úvěru na bydlení lze zaplatit jednou za rok 20 % nebo celou dlužnou částku v případě závažné životní situace, případně na konci fixace. Sjednávat pevný úrok na celou dobu smluvního vztahu není neobvyklé, ale spotřebitel by tak ztratil možnost předčasného splacení.“ U úvěrů na bydlení není navíc omezen poplatek za předčasné splacení. Pokud by návrh v takovém znění prošel, Česká republika by porušovala evropské právo a hrozily by jí tím pádem vysoké sankce za špatné provedení směrnic.

Další interpretační a praktické potíže může způsobit samotné vymezení působnosti zákona, lze ho totiž vykládat i tak, že působí na veškeré odložené platby, například placení paušálu za mobilní telefon. Bez problému není ani stanovení toho, co patří a nepatří do roční procentní sazby nákladů (RPSN), důležitého ukazatele, kterým lze hodnotit výhodnost a nevýhodnost úvěrů. Nezbývá než věřit, že Legislativní rada vlády případně později poslanci a senátoři návrh upraví tak, aby chránil spotřebitele a odpovídal evropským předpisům.

Témata:  CZK dTest lichváři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy