Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekutorská komora varuje před podvodnými e-maily vyzývajícími k úhradě dluhu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V Česku se objevily tisíce spamových zpráv zneužívající e-mailovou adresu Exekutorské komory ČR komora@ekcr.cz. E-maily s předmětem “Exekucni prikaz” byly rozeslány v sobotu 17. října 2015 a vyzývají adresáty k úhradě neexistujících dluhů a obsahují pokyny k úhradě dluhů zkopírované z webových stránek některých soudních exekutorů.

Zpráva přitom např. ani neuvádí, jaká je dlužná částka, spisovou značku exekučního řízení či označení exekučního titulu. Příjemci uvedených e-mailů by na ně v žádném případě neměli jakkoliv reagovat, zejména by na základě těchto falešných oznámení neměli zasílat finanční prostředky. Exekutorská komora ČR v této věci spolupracuje s příslušnými orgány a podá trestní oznámení.

Soudní exekutoři zásadně neposílají exekuční příkazy e-mailem (ledaže o to účastník řízení výslovně požádá). Pokud by byl exekuční příkaz na vyžádání účastníkem řízení zaslán prostřednictvím e-mailu, byl by vyhotoven ve formátu pdf a zaslaný soubor i samotný e-mail by byly podepsány uznávaným elektronickým podpisem soudního exekutora nebo pověřeného zaměstnance či elektronické podatelny soudního exekutora. 

Adresáti podvodných e-mailů se v případě nejasností mohou obrátit na Exekutorskou komoru ČR (tel.: 515 917 586 nebo 210 311 000).

Témata:  počítače exekuce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

CZK

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?