Zájem o hypotéky rekordně roste

Většina nových úvěrů připadá na lidi ve věku 35 – 54 let, informuje Czech Banking Credit Bureau a Czech Non-Banking Credit Bureau.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkový objem úvěrů meziročně vzrostl na 1,75 bilionu Kč. Objem úvěrů poskytnutých ve druhém čtvrtletí roku 2015 dosáhl úrovně 125,9 miliardy Kč. Na dlouhodobý dluh připadlo 79,9 miliardy Kč (63 %) a na krátkodobý pak 46 miliard Kč (37 %). Vyplývá to z aktuálních údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Nový dlouhodobý dluh tvořily z 81 % hypotéky. Ve druhém čtvrtletí letošního roku poskytli věřitelé hypotéky ve výši 64,6 miliardy Kč, což je o 10,4 miliardy Kč (19 %) více, než za stejné období v předchozím roce. Hypotéku ve druhém čtvrtletí 2015 získalo téměř 29 tisíc klientů, tedy o 4,4 tisíce osob více, než ve druhém čtvrtletí 2014. „Významně roste počet klientů i objem dlouhodobého dluhu a nepatrně vzrostla i částka připadající v průměru na jednoho klienta. Společně s klesajícím počtem návrhů na osobní bankroty v posledních 12 měsících můžeme soudit, že tyto trendy jsou jedním z indikátorů ukazujících, že se naše ekonomika skutečně oživuje,“ řekla ředitelka Bankovního registru Zuzana Pečená.

Nový krátkodobý dluh získalo ve druhé čtvrtině roku 2015 méně klientů, než za stejné období v roce 2014, avšak jeho objem (+ 4,7 miliardy Kč) i částka připadající v průměru na klienta (+ 16 tisíc Kč) se zvýšily. Jedním z důvodů zvýšení průměrné výše úvěru může být i fakt, že se zájemcům o úvěry lépe daří si budovat pozitivní úvěrovou historii. „Pokud klient v minulosti úspěšně splatil několik úvěrů, má šanci získat od finančních institucí vyšší částku a často navíc za výhodnějších podmínek,“ konstatuje ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl. „Statistiky našeho portálu www.kolikmam.cz pro on-line prodej úvěrových zpráv ukazují, že se lidé stále více zajímají o svoji úvěrovou historii. Na portálu kolikmam.cz se již registrovalo více než šest tisíc uživatelů a neustále roste rovněž počet on-line zakoupených úvěrových zpráv,“ doplňuje projektová manažerka portálu kolikmam.cz Romana Knyblová.

Nejvíce úvěrů přibývá u lidí ve věku 35–54 let

Nejvíce se objem nově poskytnutých hypoték meziročně zvýšil u věkové skupiny 35 až 44 let, která k němu přispěla více než dvěma pětinami. U lidí ve věku 45 až 54 let se zase objem nových hypoték zvýšil nejrychleji. Obě tyto kategorie se také z 60 % podílely na novém krátkodobém dluhu. Na tyto dvě věkové skupiny tak připadla většina nového celkového dluhu.

Témata: CZK | hypotéky | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky