Lidé chtějí bydlet ve vlastním, hypotéky útočí na rekord

Pokles úroků u hypoték v České republice se v červenci po 18 měsících zastavil. Podle údajů Fincentrum Hypoindexu průměrná úroková sazba u hypoték v červenci nepatrně vzrostla na 2,08 procenta z červnových 2,05 procenta. V letošním červenci si lidé sjednali celkem 9515 hypotečních úvěrů v objemu 17,441 miliardy Kč, což byl třetí nejvyšší měsíční výsledek v historii. Hypoteční úvěry tak letos mají našlápnuto k přepsání historického rekordu co do svého počtu i objemu. Jen za letošních prvních sedm měsíců již bylo poskytnuto celkem 60.477 hypoték za 108,12 miliardy korun.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„Mírné zdražení hypoték nebude mít žádný vliv na poptávku po nových bytech. Navíc většina velkých bank to dopředu avizovala, takže nejde ani o žádné překvapení. Klíčové však je, že se hypotéky stále drží u svých historických minim a jsou tak silným psychologickým stimulem pro řadu lidí, kteří delší dobu otáleli s pořízením vlastního bydlení. Ideální doba je i pro refinancování starých hypotečních úvěrů, kdy lidé na nově sjednaných úrokových sazbách měsíčně ušetří i několik set, či jednotky tisíc korun,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice.

„Levné hypotéky jsou jedním z hlavních tahounů trhu s novými byty. Jen za první pololetí se jich v Praze prodalo 3550 a z dílčích dat lze usuzovat, že loňský rekordní rok s 5950 prodanými novými byty bude překonán. Klíčovou roli v tom ale hraje i velká a neustále doplňovaná nabídka takzvaných superlevných bytů, které tvoří páteř prodejů na pražském bytovém trhu. Například EKOSPOL na jaře uvedl do prodeje dvě etapy projektu EKOCITY Hostivař, v nichž nabídl celkem 434 bytů. Během tří měsíců z nich na rezervační smlouvy vyprodal 80 procent a v nejbližších dnech proto na trh uvede další etapu se 124 byty. Z tohoto projektu se tak nepochybně stává jeden z nejúspěšnějších a nejprodávanějších projektů historie českého rezidenčního developmentu,“ uzavírá Evžen Korec.

Témata: hypotéky | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky