Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi opět začínají více šetřit, i na důchod

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Počet lidí, kteří jsou schopní měsíčně uspořit víc než 5 tisíc korun, vzrostl od loňska o polovinu, na 12 %. Na druhé straně se zmenšila skupina lidí, kteří neuspoří vůbec nic. Víc si lidé odkládají také na důchod. Vyplývá to z průzkumu Zlaté koruny, který realizovala výzkumná agentura IPSOS.

Za posledních pět let jde v průzkumu o nejlepší výsledek. Ještě v roce 2011 pětitisícovou a vyšší sumu uspořil měsíčně každý desátý dotazovaný, o dva roky později už to ale bylo pouhých 7 %. Ve stejném období o třetinu, na 24 %, narostla skupina těch, co si nebyli schopní odložit ani korunu. Nyní se tento podíl znovu snížil pod pětinu populace. Nejvíc dotazovaných, 36 %, stále spoří tisícovku až pětitisícovku měsíčně a alespoň v řádech stokorun je schopná spořit třetina lidí.

Podle Pavla Doležala, ředitele Zlaté koruny, se nabízejí dvě vysvětlení: „Buď se Češi vracejí k pověsti spořivého národa z opatrnosti, nebo – a v to doufám především – se domácnostem konečně daří o něco lépe. Je to sice opatrný, ale přeci jen signál, že bychom mohli být z nejhoršího zásahu ekonomické krize venku. Co mě také těší, že roste zodpovědnost lidí a jejich ochota k zabezpečení na důchod.“

Odvolaná penzijní reforma lidi od spoření na stáří neodradila. Spíš naopak. Víc než pětistovku z měsíčních úspor si je ochotných odložit na důchod 44 % dotazovaných. Oproti tomu se skoro o čtvrtinu, na 14 %, zmenšila skupina lidí s mizivým nebo dokonce nulovým spořením na stáří.

„Někteří si skutečně moc odkládat nemohou. Jde především o lidi s nízkým příjmem a vzděláním. Horší je to s mladou generací. Malou ochotu spořit si na důchod totiž deklarují lidé do 34 let. Bohužel. Je to trochu škoda, protože právě u dlouhodobých investic může vyjít takové odkládání draho,“ dodává Pavel Doležal.

Poměrně málo lidí si také spoří skutečně relevantní, vzhledem k očekávanému důchodu smysluplné částky, které by měly být nad tisíc korun měsíčně. Je to necelá pětina. A přes dva tisíce by si odložila pouhá 4 % respondentů.

Témata:  CZK důchody spoření

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy