Hypotéky: Jakou si Češi berou nejčastěji a jaké jsou aktuální trendy v refinancování?

Zájem Čechů o vlastní bydlení nebo o investiční nemovitosti roste. Během prvního pololetí 2015 pomohli profesionálové z Partners 5 tisícům klientů ke zprostředkování hypotečních úvěrů za více než 8 miliard Kč. V meziročním srovnání to znamená nárůst téměř o 1 miliardu Kč. Jen za červen sjednali Partners úvěry na bydlení ve  výši téměř 2 miliard Kč.

Ilustrační fotografie
reklama

Koupit nemovitost a vyřídit si hypotéku se v současnosti vyplatí. Nízké úrokové sazby, levné nemovitosti a stabilní ekonomická situace vytvořily ty správné podmínky pro úvěry na bydlení. „O hypotéky je zájem také kvůli hrozbě růstu úrokových sazeb. Některé banky už postupně zdražují, protože jim podražily zdroje financování hypotečních úvěrů,“ popisuje situaci hypoteční specialista Partners Josef Uchytil s tím, že začínají růst také ceny nemovitostí.

Stále více Čechů uvažuje o vlastním rodinném domě, který si v současnosti mohou snáze dovolit. Roste rovněž poptávka po investičních nemovitostech, v poptávce tradičně vedou malometrážní byty ve větších městech.

Z dat rovně vyplynulo, že průměrná výše hypotéky Partners je  1,7 milionu Kč na 26 let, u bank specializujících se na bonitnější žadatele činí průměr více než 2 miliony Kč. „Nejčastější výše hypotéky, kterou klienti využívají, je 80 % LTV. To znamená, že si berou úvěr na 80 procent hodnoty nemovitosti a dosáhnou tak na velmi nízké sazby,“ přibližuje další statistiky hypoteční analytička Partners Lucie Drásalová. Zatímco v předchozích letech měli žadatelé zájem o tříletou fixaci, nyní preferují pětiletou. „Chtějí zafixovat současné extrémně nízké sazby na delší dobu,“ vysvětluje Drásalová.

Oproti minulosti se mění také účel hypotečních úvěrů. Dříve hrálo prim refinancování, banky ale začaly být v nabídkách na nové fixační období mnohem vstřícnější, proto se začal objem čistě převáděných úvěrů snižovat. „V současnosti řeší klienti refinancováním spíše navýšení úvěru nebo nějakou zásadní změnu parametrů – například zástavu, změny u spoludlužníků nebo změnu banky, která již nevyhovuje kvůli bankovním službám,“ zmiňuje nový trend Uchytil. Vedle refinancování tak klienti často žádají také o nový hypoteční úvěr na klasický nákup nemovitosti. Méně častým účelem jsou stavby nebo rekonstrukce.

Při vybírání a vyřizování hypotečního úvěru se vyplatí služby profesionála. Finanční poradce pomůže nejen při lepší orientaci v nabídce bank, jeho zkušenosti žadatel využije také při vyjednání zajímavých cenových podmínek. Klienta pak doprovází i v dalších letech a může pomoci například právě při refinancování a dalších úpravách.

Partners a hypotéky

Objem hypoték/počet smluv za první pololetí 2015  8,2 mld Kč / 5017
Objem hypoték/počet smluv za první pololetí 2014  7,4 mld Kč / 4727
Objem hypoték/počet smluv za červen 2015            1,9 mld Kč / 1162
Počet poradců Partners                                             2 600
Počet partnerů - bank v portfoliu Partners                10

 

Témata: ekonomika | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky