Studenti si berou půjčky ve velkém. Většina rodičů o tom neví

Studentské půjčky v Česku nabírají na obrátkách. Tři z deseti studentů ve věku od 21 do 26 let přiznalo, že má půjčku, která pokrývá jejich náklady spojené se studiem. Navíc rodiče o půjčkách svých dětí vůbec nevědí a 15 % studentů tyto půjčky není schopno splatit včas, informuje Fair Credit.

Ilustrační fotografie
reklama

Tyto závěry vyplývají z marketingového průzkumu pro společnost Fair Credit, který proběhl v průběhu července a kterého se zúčastnilo přes 2 tisíce respondentů z České republiky a ze Slovenska. Zatímco 66 % studentů je schopno si na své náklady spojené se studiem vydělat dlouhodobou prací či brigádou, zbylých 33 % si na své potřeby raději půjčí u finančních institucí. Každý třetí student, který řeší nedostatek financí, tak přiznává, že si půjčku vzal proto, že se mu nepodařilo sehnat brigádu, nemá čas chodit při studiu do práce nebo je pro něj pohodlnější si půjčit.

Na otázku, jak budou studenti své splátky řešit, odpovědělo 80 % z nich, že půjde o příjem z nahodilých brigád  či jednorázových prací. Někteří splátky pokryjí z kapesného od rodičů. Přitom 15 % studentů přiznalo, že již nyní má problémy s úhradou jednotlivých splátek. Alarmující je však skutečnost, že o studentské půjčce neví přes 90 % rodičů.

“My sami pociťujeme, že v období prázdnin vzrůstá počet klientů, zejména pak vysokoškolských studentů, kteří se opožďují se svými splátkami či nejsou schopni splácet své závazky,” uvedl Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že studenti si v průměru půjčili 13 500 korun a délka splácení byla necelý rok.

Témata: půjčky | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky