Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je teď skvělá doba pro hypotéku? Poradíme

Proč je teď skvělá doba pro hypotéku? Poradíme

Foto: Pixmac

Uvažujete o hypotéce? Právě teď je podle odborníků ta nejvhodnější doba. Jen loni si ji pořídilo téměř 100 tisíc lidí. Jak si zvolit tu nejvhodnější a jak si ji sjednat, to vám poradí Vladimír Fichtner.

Co je na hypotéce nejnebezpečnější, kde jsou rizika?

Neschopnost splácet. Té se vyhneme rozumně zvolenou výší hypotéky a také fixací úroku na delší dobu než 5 let, třeba i na 10 nebo více let. Díky tomu, až půjdou sazby nahoru, se splátky nezvýší.

Uveďme si příklad: Někdo chce koupit dům za tři miliony a zaplatit polovinu z našetřené hotovosti. Zbytek si chce vzít na hypotéku. Je to v dnešní době rozumné?

Když jsou sazby nízké, není špatné si nechat více hotovosti na jiné věci a vzít si vyšší hypotéku. Když totiž hotovost utratíte, nemáte už žádnou rezervu v případě nějakých problémů apod. Takže já bych doporučoval půjčit si o něco více než polovinu částky. Cca do 80% potřebné sumy.

Proč je teď dobrá doba pro koupi nemovitosti a zařízení si hypotéky?

Doba není jen dobrá, je skvělá. Dlouhodobě je potřeba očekávat, ze normální sazby hypoték mohou být na úrovni 5-6%. Když si tedy mohu půjčit za 2,5 až 3,5%, je to skvělé. Myslím, že stojí za to i zrychlit případný uvažovaný nákup nemovitosti a realizovat ho raději dnes, než za rok nebo za dva.

Jaký se dá předpokládat vývoj hypoteční úrokové sazby v tomto roce?

Nejprve stabilita, později růst. Kdy přesně, je těžké odhadnout. Proto je lepší neváhat a využít nízkých sazeb co nejdříve. Sazby totiž umí růst poměrně rychle.

A co refinancování hypotéky?

Refinancování hypotéky nastává v okamžiku, kdy končí s bankou domluvená doba tzv. fixace úrokové sazby. Pokud máte hypotéku na 20 let a fixaci sazby na 5 let, přichází refinancování právě po těch 5 letech. Znovu se tak musíte dohodnout s bankou na nové úrokové sazbě. Takže o refinancování by se měl zajímat každý, komu končí fixace hypotéky neboli doba, na kterou byla domluvena pevná sazba úroku. Zajímavé na okamžiku refinancování je to, že právě v tuto dobu můžete „přejít" i do jiné banky.

Témata:  hypotéky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:17

Hypotéka na refundaci: Pomůže získat peníze na dokončení stavby nebo rekonstrukce

Potřebujete dokončit rekonstrukci, ale úspory na vašem účtu se tenčí? Pomůže vám hypotéka na refundaci. Proplatí vám prostředky, které už jste do nemovitosti vložili. A dá vám tak peníze na dokončení oprav. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy