Proč je teď skvělá doba pro hypotéku? Poradíme

Uvažujete o hypotéce? Právě teď je podle odborníků ta nejvhodnější doba. Jen loni si ji pořídilo téměř 100 tisíc lidí. Jak si zvolit tu nejvhodnější a jak si ji sjednat, to vám poradí Vladimír Fichtner.

660
reklama

Co je na hypotéce nejnebezpečnější, kde jsou rizika?

Neschopnost splácet. Té se vyhneme rozumně zvolenou výší hypotéky a také fixací úroku na delší dobu než 5 let, třeba i na 10 nebo více let. Díky tomu, až půjdou sazby nahoru, se splátky nezvýší.

Uveďme si příklad: Někdo chce koupit dům za tři miliony a zaplatit polovinu z našetřené hotovosti. Zbytek si chce vzít na hypotéku. Je to v dnešní době rozumné?

Když jsou sazby nízké, není špatné si nechat více hotovosti na jiné věci a vzít si vyšší hypotéku. Když totiž hotovost utratíte, nemáte už žádnou rezervu v případě nějakých problémů apod. Takže já bych doporučoval půjčit si o něco více než polovinu částky. Cca do 80% potřebné sumy.

Proč je teď dobrá doba pro koupi nemovitosti a zařízení si hypotéky?

Doba není jen dobrá, je skvělá. Dlouhodobě je potřeba očekávat, ze normální sazby hypoték mohou být na úrovni 5-6%. Když si tedy mohu půjčit za 2,5 až 3,5%, je to skvělé. Myslím, že stojí za to i zrychlit případný uvažovaný nákup nemovitosti a realizovat ho raději dnes, než za rok nebo za dva.

Jaký se dá předpokládat vývoj hypoteční úrokové sazby v tomto roce?

Nejprve stabilita, později růst. Kdy přesně, je těžké odhadnout. Proto je lepší neváhat a využít nízkých sazeb co nejdříve. Sazby totiž umí růst poměrně rychle.

A co refinancování hypotéky?

Refinancování hypotéky nastává v okamžiku, kdy končí s bankou domluvená doba tzv. fixace úrokové sazby. Pokud máte hypotéku na 20 let a fixaci sazby na 5 let, přichází refinancování právě po těch 5 letech. Znovu se tak musíte dohodnout s bankou na nové úrokové sazbě. Takže o refinancování by se měl zajímat každý, komu končí fixace hypotéky neboli doba, na kterou byla domluvena pevná sazba úroku. Zajímavé na okamžiku refinancování je to, že právě v tuto dobu můžete „přejít" i do jiné banky.

Témata: hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky