Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zachránit Čechy před dluhy? Ekonom navrhuje radikální řešení

Jak zachránit Čechy před dluhy? Ekonom navrhuje radikální řešení

Foto: Pixmac

Obyvatelé České republiky postrádají základní znalosti finanční problematiky, která je pro orientaci v každodenním životě důležitá, ne-li nezbytná. Vyplývá to z nedávného průzkumu společnosti ACEMA Credit, která se zaměřila na úvěrový trh a hodnotila znalost této problematiky u respondentů.

Do průzkumu se zapojilo 24 095 respondentů, kteří odpovídali na 13 otázek sestavených odborníky na finance. Podle výsledků, které společnost zveřejnila v tiskové zprávě, hraje na tuzemském finančním trhu jednu z největších rolí úvěrový trh, proto se výzkum zaměřil primárně na chování žadatelů o úvěr.

40% dotázaných je ochotno si půjčit částku nepřevyšující 100 000 korun. Nejčastěji by finance využili na renovaci bydlení (42%) a 40% respondentů by nebylo ochotných ručit svou nemovitostí, naopak 4% by se za poskytnutí úvěru zaručilo.

Z průzkumu dále plyne, že celých 42% dotázaných nevědělo, co to je RPSN (roční procentní sazba nákladů, pozn. red.) a poradilo by se s odborníkem. 80% dotázaných si na prvním místě cení férového jednání poskytovatelů, výše poplatků je důležitá pro 79% respondentů a pro 78% nízký úrok. Pro 50% dotázaných je důležité prověření registru.

Hlavním ukazatelem nevýhodné půjčky je pro 95% dotázaných volání na linku, začínající čísly 900, pro 85% respondentů poplatky předem a pro 81% RPSN vyšší než 30%. Poplatek za předčasné splacení dluhu vyšší než 10% ze stávající částky považuje za znak nevýhodné půjčky 68% dotázaných.

Mezi dotázanými byl největší počet středoškoláků s maturitou (40%), s výučním listem (25%) a s vysokoškolským vzděláním (25%). Nejčastěji v průzkumu společnosti ACEMA odpovídali lidé ve věku 30 – 50 let (54%), tedy ekonomicky nejaktivnější část obyvatelstva.

Rostoucí zadluženost domácností přímo souvisí se znalostí finančního trhu obyvatel a kvalita úvěrového trhu by měla být spolu s obecnou finanční znalostí jedním z primárních zájmů ekonomicky aktivního obyvatelstva. Lze se však domnívat, že díky vysokému zastoupení středoškolsky vzdělaných studentů může jeden z hlavních problémů znalostí finančního trhu spočívat právě v nedostatečné připravenosti studentů na tuto problematiku.

Zeptali jsme se proto odborníka, co si myslí o stavu výuky ekonomie na středních a základních školách.

"Domnívám se, že s ohledem na to, kolik ekonomických rozhodnutí musí každý člověk během svého života činit, je výuka ekonomie na středních školách nedostatečná a na základních neexistující. Pro praktický život je mnohem důležitější orientovat se v základních konceptech ekonomie, peněz, financí a bankovnictví, než znalost úvodu do chemie. Chceme-li, aby lidé v důsledku své neznalosti nezabředli do nesplatitelných dluhů nebo neuvěřili neuskutečnitelným politickým slibům, musí být na to připraveni - a kde jinde než na základních a středních školách," sdělil serveru EuroZprávy.cz ekonom a rektor vysoké školy CEVRO Institut v Praze Prof. Ing. Josef Šíma, Ph.D.

Témata:  půjčky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

CZK

Šmejdi vytahují z lidí peníze za promlčené dluhy. Jak se bránit?

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli. Léta ho po nich totiž nikdo nevymáhal. Z ničeho nic jim však přišla výzva od advokátů vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba. Jde o prázdné výhrůžky, nebo musí spotřebitel naopak zbystřit? A jak se vůbec bránit těmto praktikám?