Rady pro vás: Spotřebitelská půjčka. Jak si ji pořídit a na co pozor

Chcete si koupit novou ledničku nebo kuchyňskou linku a máte hluboko do kapsy? Řešením je spotřebitelský úvěr. Poradíme vám, jak si ho pořídit a za jakých podmínek ho dostanete.

660
reklama

Spotřebitelský úvěr je jeden z nejrozšířenějších druhů půjček u nás. Poskytují ho obchodní banky či nebankovní splátkové společnosti. Slouží k financování nepodnikatelských potřeb a k nákupu spotřebního zboží. Můžete jím zaplatit i různé služby, například dovolená, školení nebo i vánoční dárky.

Je to úvěr, který se většinou pojí k běžnému účtu. Při schvalování úvěru si banka klienta prověří, jeho platební disciplinu nebo zda li žadatel nedluží jiné bankovní instituci, tyto informace získají z úvěrových registrů. Náklady úvěru se měří pomocí ukazatele RPSN, tedy roční procentní sazbě nákladů.

Klient by se měl pojistit pro případ, že by nebyl schopen spotřebitelský úvěr splácet. V případě platební neschopnosti nasazují nebankovní instituce vysoké finanční sankce.

Pokud se někdy dostanete do potíží se splácením či vynecháte splátku, není to důvod k panice. Pokud problém budete ihned řešit, tak se nemusíte bát sankcí z prodlení. Spojte se s obchodním zástupcem a ten navrhne vhodné řešení.

Spotřebitelský úvěr lze dnes sjednat po internetu, telefonicky, osobně, poštou nebo dokonce přes sms zprávu. Je ale důležité mít stále na paměti, že smlouva musí být vždy vystavena v písemné formě. 

A na co si dát u spotřebitelského úvěru pozor?

* U bankovních poskytovatelů musíte mít zřízený bankovní účet.
* Banky obvykle vyžadují další různá potvrzení a doklady.
* Klient musí prokázat, že má pravidelný příjem a dokázat jeho výši. Většinou minimálně tři měsíce nazpět.
* Klient musí mít často ručitele, pokud ho nemá, musí mí výši úvěru zaručit svým majetkem.
* Zájemce o spotřebitelský úvěr nakonec zaplatí mnohem více, než si půjčí. Například u některých nebankovních společností zaplatí i více než 40 % půjčené částky.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky