Finská půjčka: vaše nejrychlejší cesta k penězům

Máte nenadálé finanční výdaje a do výplaty je ještě daleko? Pak vám může pomoci tzv. finská půjčka. Jednou z jejích hlavních výhod je rychlost, s jakou bývá vyřízena – u menších obnosů zřídkakdy čekáte na peníze déle než hodinu.

660
reklama

Základní princip finské půjčky

Jedná se o krátkodobou bezúročnou půjčku se splatností v příštím měsíci. Poskytuje se tedy maximálně na 31 dní. Většina poskytovatelů však umožňuje svým klientům zpoplatněné prodloužení půjčky, a to i opakované. Výši poplatku za půjčku určují dvě základní kritéria: doba, kterou si půjčujeme (od 5 dní) a potřebná částka (od 500,- Kč).

Kolik peněz si můžete půjčit

Záleží na společnosti, kde si půjčujete. Většina vám na poprvé poskytne nižší částky, například do 10 000,- Kč a při příští půjčce vám už nabídne víc. Maximální částka u většiny poskytovatelů rychlých online půjček činí 20 000,- Kč.

Vyřízení půjčky trvá pár minut

Hlavní výhodou tohoto finančního produktu je rychlost a jednoduchost vyřízení. O peníze si zažádáte přes jednoduchý online formulář, přímo z pohodlí svého domova nebo kanceláře. Nejprve je třeba registrovat se na stránkách vybraného poskytovatele. To zabere zhruba 5 minut. Pak už stačí zažádat o půjčku, která bývá obratem automaticky schválena. Zažádat o peníze můžete i přes e-mail nebo telefon. Celý proces žádosti zabere maximálně čtvrt hodiny a nevyžaduje osobní návštěvu pobočky poskytovatele půjčky.

Půjčení částek nad 5 000,- Kč nově trvá déle

Od konce února letošního roku nabyla účinnosti novela zákona o spotřebitelském úvěru, pod který z právního hlediska spadají i rychlé půjčky. Bez písemného podpisu smlouvy lze nově poskytnout půjčky jen do výše 4 999,- Kč. Budete-li tedy žádat o tento menší obnos, peníze budete mít na účtu do 20 minut. U vyšších částek musí poskytovatelé čekat, než klient pošle zpět podepsanou smlouvu.

Zdržení může nastat i na straně banky

Pokud vám peníze u půjček nižších obnosů nepřijdou do hodiny, může jít o problém na straně banky.  Například jeden z nejstarších poskytovatelů této služby u nás, společnost Půjčkomat, garantuje expresní vyřízení půjčky klientům Komerční banky, ČSOB, České spořitelny, GE Money Bank a FIO banky. Majitelé účtu u jiných bank se mohou setkat se zdržením v řádu hodin, převod peněz z účtu na účet můžete v pracovní dny zaurgovat přímo u své banky.

Podmínky uzavření smlouvy jsou jednoduché

O půjčku může zažádat každá fyzická osoba starší 18 let. Žadatel pouze nesmí mít na své jméno evidovaný žádný úvěr, kde by byl v prodlení se splácením. To poskytovatelé finských půjček kontrolují pomocí tzv. Registru dlužníků. Využitím samotné krátkodobé půjčky však k zápisu do Registru nedochází, ten se týká jen úvěrů a hypoték většího rozsahu.

Finská půjčka je šikovný pomocník při krátkodobých finančních nesnázích. Je záměrně nastavena tak, aby k ní měla přístup co nejširší skupina klientů – od studentů, před maminky na mateřské dovolené, až po poživatele všech typů důchodů. Mimo rychlého vyřízení je výhodná její transparentnost - ihned  při sjednání víte, o kolik půjčku přeplatíte a žádné pozdější náklady už vám nevzniknou.

Témata: půjčky | pr článek

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky