Půjčka může přijít draho. Víme, která banka vás natáhne

Test zacílený na neúčelové úvěry ukázal na značné rozdíly v podmínkách poskytnutí půjčky bankami podnikajícími na českém trhu. Z údajů serveru bankovnipoplatky.com vzešla jako vítěz Air Bank a Zuno Bank, proti tomu naprostým propadákem se stala GE Money Bank, Česká spořitelna a ČSOB.

660
reklama

Během testu navštívil pobočky jednotlivých finančních domů svobodný muž ve věku 26 až 32 let s čistým příjmem 20 až 30 tisíc korun mající vysokoškolské vzdělání. Od banky přitom požadoval půjčku 50 tisíc korun splatnou během následujících pěti let (60 měsíců).

Všech 12 testovaných bank po nastraženém klientovi skočilo a půjčku mu bez problémů schválilo. Vytištěnou nabídku přitom dostal zákazník v 11 případech, v případě České spořitelny však dotyčný obdržel pouze vytištěný printscreen (zachycení obrazu z monitoru počítače) z bankovní aplikace, navíc s chybějícím údajem o celkové splatné částce.

Rozdíl mezi nabídnutou úrokovou sazbou a RPSN (skutečné náklady spojené s půjčkou) se pohyboval mezi 0,38 až 7,88 procenta. „Logicky byl minimální u bank, které neúčtují žádné poplatky, mezi které patří Air Bank, Raiffeisenbank, Sberbank a ZUNO Bank. Naopak největší rozdíly mezi oběma ukazateli nalezneme v nabídce UniCredit Bank," uvedl Patrik Nacher z portálu bankovnipoplatky.com.

Testování rovněž prokázalo, že na českém bankovním trhu existuje jasný rozdíl mezi nabídkou, kterou si přečtete doma na internetu a tou, kterou vám následně představí v bance. Největší rozdíl tentokrát činil o sedm procentních bodů náročnější úvěr u ČSOB. Naopak u Sberbanky paradoxně na internetu naleznete horší podmínky, než jaké vám následně sjednají na pobočce.

„Zajímavým výsledkem testování zůstává, že lidé si stále nejvíce půjčují u bank, které svým novým klientům nabízejí nejhorší podmínky," zakončil Patrik Nacher.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky