Češi milují půjčky. Umíme si ale půjčovat zodpovědně?

Přemýšlíte o půjčce na novou kuchyň nebo bazén? Pak se řadíte mezi typické Čechy. Zjistili jsme pro vás, kolik má v současnosti půjčeno průměrný Čech a není to málo. Jak si ale půjčovat zodpovědně? Máme pro vás typy.

660
reklama

Ze statistiky České národní banky týkající se spotřebitelských úvěrů vyplývá, že Češi jsou v půjčování peněz skuteční přeborníci. Celkový objem tohoto typu půjček činil ke konci roku 2012 více než 157 miliard korun. Ještě na konci roku 2002 to přitom bylo pouhých 35 miliard. Nárůst tedy činí neuvěřitelných 122 miliard v půjčených financích. Je jasné, že půjčky za posledních deset let získaly v České republice nebývalou popularitu.

Dluží táta, dluží máma

Průměrný Čech má (počítáme-li i batolata či seniory) půjčeno přibližně 15 tisíc korun. Mezi spotřebitelské úvěry patří jednak účelové půjčky na konkrétní zboží (např. novou kuchyň) i velmi populární půjčky na cokoliv. A to do statistiky nejsou započítávány úvěry na automobily (leasing) či bydlení (hypotéky)! S trochou nadsázky můžeme říct, že v České republice na koho se podíváme, tak dluží.

Co za oblibou menších půjček stojí? Jsou rychlou a často i rozumnou cestou k pořízení zboží, na které právě nemáme dostupné finanční prostředky, ale zároveň ho nutně potřebujeme. Zjednodušeně řečeno: Půjčit si na novou pračku je dobrý nápad, protože když nebudete muset prát prádlo v ruce, budete mít více času a síly vydělat dost peněz na splácení úvěru. Je ale rozumné půjčit si třeba na novou televizi, když ji k životu nutně nepotřebujeme? Půjčování peněz vždy musí být především o zodpovědnosti těch, co si půjčují, a jejich posouzení, co půjčka provede s jejich rodinným rozpočtem.

Půjčky bez rizika a s rozumem

Co vám můžeme poradit o zodpovědném půjčování? Především je třeba neutrácet za zbytečnosti, neriskovat a vždy myslet na to, že úvěr je vždy potřeba dříve či později splatit. Alespoň malá finanční rezerva by měla být samozřejmostí každé rodiny. Lepší než půjčovat si na splácení jiné půjčky je úvěry konsolidovat (sloučit do jednoho) a tím ušetřit. Odborníci radí také nepřeplácet životnost spotřebičů. Slovy laika, nepůjčovat si se splatností deset let na pračku, která možná vydrží fungovat roků pouze pět.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky