Uvažujete o úvěru? Kalkulačka spočítá, jak ušetřit

Banky a úvěrové společnosti nám ulehčují práci s počty a nabízejí na svých webových stránkách aplikace – tzv. kalkulačky. Pro dobrý web je funkční úvěrová nebo hypoteční kalkulačka téměř normou. S čím vším vám pomohou a jak by měly ideálně vypadat?

Uvažujete o úvěru? Kalkulačka spočítá, jak ušetřit
reklama

Kalkulačky dnes umí ledacos, vy si jen musíte vybrat tu správnou podle svých potřeb. Mezi prvními rozhodovacími faktory by mělo být, zda potřebujete pouze rychlé a jednoduché informace o případných splátkách úvěru, či vyžadujete detailní data a složitější nastavení parametrů.

Náročnější kalkulačky najdete právě spíše na webech konkrétních společností, na zájmových finančních webech naopak naleznete buď jednoduché srovnávací, nebo „obecné splátkové kalkulátory“, které vám většinou pouze prozradí celkovou výši splacené částky či prostou úrokovou sazbu. Kalkulátory určitých finančních institucí vám poskytnou podrobnější data – někde srovnají čísla do přehledné tabulky podle let splátek výše úvěru, někdy vám nabídnou rovnou splátkový kalendář.

Čím dál populárnější jsou speciální „vzdělávací“ splátkové kalkulačky, které vám vypočítají možnost nejvyššího možného úvěru vzhledem k vašim čistým příjmům, nákladům na bydlení, stravování a podobně. Seriózním způsobem tak podporují finanční gramotnost obyvatel a pomáhají lidem orientovat se především na poskytovatele, kteří před zákazníky netají žádné nevhodné praktiky.


Jak vypadá správná kalkulačka půjček:

- Má „posuvníky“ pro volbu číselných hodnot, čísla nemusíte vypisovat ručně.
- Každý odbornější termín je ve skrytém okně, např. s otazníkem, vysvětlen.
- Kalkulačka půjček operuje s důležitou hodnotou RPSN, tedy roční procentní sazby nákladů, které snadno vyhodnotí výhodnost nebo nevýhodnost půjčky.
- Jasně viditelné jsou informace o případných poplatcích spojených s úvěrem.
- Měla by být zdarma, nevyžadovat tedy kromě případných registračních údajů žádnou platbu.


Základní typy kalkulaček:

Úvěrová kalkulačka
Základní spotřebitelská kalkulačka, která spočítá celkovou částku. Dobře uvidíte, kolik celkem cílovou částku přeplatíte. Dbejte i na RPSN.

Hypoteční kalkulačka
Zde oceníte co nejpodrobnější srovnávací kalkulačku, která bude obsahovat všechny klíčové veličiny a měřítka. Kromě cílové částky a úroku byste měli mít možnost zadat i do výpočtu počet let fixace úroku, důležitá je také již naspořený vklad do budoucí nemovitosti – zobrazený buď v procentech, anebo přímo v korunách.

Konsolidační kalkulačka
Když máte úvěrů víc, nemusíte zoufat. Důvěryhodné bankovní i nebankovní společnosti vám nabídnou nejen konsolidaci, tedy sloučení půjček, ale poskytnou vám i rychlý nástroj, jak si úspory spočítat.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky