Uvažujete o půjčce? Pomůžeme vám vybrat tu nejvýhodnější

Půjčkou si můžeme pomoci rychleji splnit svůj sen. Pokud si ji ale nevybereme zodpovědně, může se proměnit i v noční můru. Stačí si špatně zvolit, od koho si peníze půjčíme a nakonec se ani nebudeme stačit divit, kolik peněz navíc vlastně přeplatíme.

660
reklama

Lidé si v současnosti půjčují na ledacos. Nejčastěji například na opravu auta, rekonstrukci bydlení, dovolenou, nový počítač nebo na vánoční dárky pro své blízké. Stejnou pozornost jako tomu, co pěkného si pořídíme, je ale třeba také věnovat samotnému výběru půjčky. V budoucnu totiž bude třeba půjčené peníze splatit i s úroky.

V nabídce jsou přitom jednak produkty nejrůznějších bank, které obecně nabízí výhodnější podmínky. Banka si však nejprve pořádně prověří vaše příjmy a celý proces je také náročnější například co do počtu potřebných dokladů. Část lidí se proto orientuje na nabídku v nebankovním sektoru, kde si mohou často půjčit i ti, kteří by u banky nepochodili. Výhodou půjček v tomto sektoru je tedy jejich snadná dostupnost. Na druhou stranu mívají obecně vyšší úrokové sazby. I tady ovšem lze najít půjčky, které lze s klidem označit za výhodné. A na co se tedy soustředit?

"Zjistěte si u takovéto půjčky její cenu. Ta se určuje pomocí tzv. RPSN (Roční procentní sazba nákladů). Dále si dejte pozor na různé triky těchto společností. Jsou totiž vynalézaví," radí Petr Syrový z Finančního rádce. Když si bereme půjčku, měli bychom si také brát jen takovou, která neohrozí náš rozpočet. Tedy takovou, která má nízkou splátku.

"Dále bychom měli zohlednit i další podmínky půjčky. Sem patří další povinnosti, které nám poskytovatel nabídne. Například povinnost mít u něj účet, povinnost pojištění, které nepotřebujeme a podobně," dodal odborník Finančního rádce. Pro nejsnadnější srovnání nabídek jednotlivých bank a dalších poskytovatelů půjček můžete využít například kalkulačky půjček Finančního rádce Tn.cz.

Na co si půjčit a co raději oželet

Než si však začneme vybírat, od koho si půjčíme, doporučují odborníci Finančního rádce skutečně zvážit, jestli pořízení nové věci za zadlužení opravdu stojí. "Máte jistotu, že si díky půjčce v budoucnu snižujete svojí životní úroveň. V budoucnu tak budete mít méně peněz, budete chudší. Je zde samozřejmě riziko dluhové pasti. Může se stát, že půjček budete mít více, než jste schopni unést. Buď proto, že si na svá bedra naložíte ještě další úvěry nebo proto, že se vaše finanční situace zhorší," přiblížil Syrový s tím, že na některé věci je proto lepší si raději vůbec nepůjčovat.

"Určitě bychom si neměli půjčovat na spotřební zboží jako je elektronika, dovolená, dárky na vánoce, luxusnější auto a podobně. Touto půjčkou si zajišťujeme, že se máme dobře dnes, ale na úkor budoucnosti," vysvětlil.

Půjčka však v některých případech skutečně může mít smysl. Především pak jde o věci, které mají trvalejší hodnotu a které pro nás prakticky představují investice. Výhodné tak je uvažovat o vylepšení bydlení, které vede k úsporám například na energiích. Stejně tak má půjčka smysl, pokud potřebuje překlenout krátkou dobu, kdy se peněz nedostává. Příkladem může být třeba situace, kdy potřebujeme rekonstruovat v září, ale některé peníze nám přijdou až v prosinci. Půjčka jen na pár měsíců totiž není drahá. Rovněž je zcela v pořádku vzít si půjčku v případě, že se nám rozbije pračka nebo lednička a zrovna nemáme dost peněz na novou.

Témata: půjčky | banky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky