Srazily vás dluhy na kolena? Poradíme, jak na to!

Osobní bankrot. Tahle slova zní hrozivě, ale nevěšte hlavu, pokud vás zahltily dluhy. Insolvenční řízení, které s bankrotem úzce souvisí, nám totiž při řešení finančních problémů skýtá řadu obrovských výhod. Jednou z nich je, že proti nám nelze vést exekuci.

660
reklama

"Osobní bankrot slovy zákona neznamená nic. Insolvenční zákon mluví o úpadku a řeší ho několika způsoby. To, co je pro nás důležité a co nás zajímá, je oddlužení. To je část insolvenčního zákona, která je určená pro fyzické osoby-nepodnikatele. Jde o takové to běžné zadlužování, které se dnes skloňuje pořád," vysvětluje Ivana Seifertová, advokátka. 

Předpokladem pro osobní bankrot je, že je daný člověk v úpadku. To znamená, že má více věřitelů (banky, nebankovní instituce, příbuzný apod.) a musí mít po splatnosti svých závazků alespoň 30 dní. Další podmínkou je, že není schopen závazky plnit.

"To, že nejsem schopen plnit, dokazuji tím, že jsem buď zastavil platby, nebo že to prodlení je dlouhé, musí totiž být delší než tři měsíce. Nebo třeba tím, že běží exekuce a z nich je patrné, že se na mně nikdo neuspokojí," říká Ivana Seifertová.

Pokud tyto okolnosti nastanou, jsme v úpadku. V této situaci bychom měli velmi svižně podat návrh na zahájení tzv. insolvenčního řízení. "Každému klientovi, který přijde za mnou, říkám, že na tom jenom vydělá," zdůrazňuje.

Jaké jsou tedy výhody takového řízení? Zaprvé to, že se vše řeší soudně. Využíváme svého zákonného práva a podle toho jednáme: hlásíme se ke svému problému a máme snahu ho řešit. Druhá výhoda je, že když podáme návrh na zahájení řízení, má soud za povinnost ho do dvou hodin (je-li to možné) zveřejnit online v insolvenčním rejstříku.

Tímto okamžikem nastávají účinky insolvenčního řízení, což má řadu výhod. Například to, že proti nám nemůže být vedena exekuce. "Může sice být nařízena, ale nikoliv provedena. To dělají hodně lidé, kterým například hrozí dražba," přibližuje Seifertová. Pak máme určitý časový prostor k nalezení řešení problému.

Další věc, která je podle Seifertové velice příjemná, je ta skutečnost, že po zahájení insolvenčního řízení jsme jako dlužníci jedinou osobou, která má dispoziční právo k majetkové podstatě. Volně přeloženo: máme přístup ke svému majetku a můžeme s ním nakládat.

Jeden příklad za všechny: Před zahájením insolvenčního řízení jsme například měli mzdu obstavenou exekucí. Zahájením řízení však tohle končí. Exekuce tak nemůže být provedena, zastaví se, a nám chodí celá výplata. Pak sice přijde na řadu třeba splátkový kalendář a musíme se uskromnit, ale řešení našich problémů dostane určitý systém.

Neméně důležitou věcí je pak to, že prohlášením úpadku nám přestávají přirůstat úroky a sankce. "To je velmi důležité a pochopitelně i velmi milé. To jsou věci, které hrají ve prospěch vyhlášení úpadku," uzavírá Ivana Seifertová.

Témata: půjčky | bankrot | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky