Lichváři mají nové fígle, zákon o půjčkách je k ničemu!

Nepoctiví poskytovatelé nebankovních půjček už se dávno nespokojí jen s vysokými úroky, mezi fígle novodobých lichvářů stále patří například poplatek 95 korun za minutu hovoru při sjednávání půjčky nebo nezákonné vyžadování nepřiměřené zástavy, uvedl ve čtvrtek časopis dTest.

660
reklama

Právě proti zmíněným nešvarům měla zakročit již týden platná novela zákona o spotřebitelském úvěru. Stále se však najdou tací, kteří platnou legislativu obcházejí. Mezeru v zákonu si našli poskytovatelé úvěrů například v místě, kde novela nestanovuje potřebná omezení také pro poskytování půjček podnikatelům. Zájemce o úvěr se tak stačí zeptat, jestli má živnostenský list, a v případě kladné odpovědi mohou poskytovatelé nebankovních půjček v zakázaných praktikách bez starostí pokračovat.

Například zavádění zpoplatněných linek zakázal zákon v reakci na zneužívání tohoto způsobu komunikace. "Částka, kterou zájemce o půjčku zaplatil za telefonní hovory, byla v praxi často vyšší než poskytnutá půjčka, pokud vůbec k jejímu poskytnutí došlo," konstatuje běžnou praxi podvodníků právní poradce dTestu Miloš Borovička.

Některé z dTestem zkoumaných bezplatných linek obcházeli zákon například tím způsobem, že po chvíli vyzvánění automatickým hlasem odkazovaly na linku se sazbou 95 korun za minutu. "Tyto společnosti jsme nahlásili Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která na prémiové linky dohlíží. Současně jsme podali podnět České obchodní inspekci, která za používání zpoplatněných linek může udělit pokutu až do výše dvaceti milionů korun," říká Borovička.

Ten dále poukázal na fakt, že stejnou pokutu může dostat i poskytovatel úvěru, který by jej chtěl zajistit směnkou nebo šekem. "Směnky jsou dnes důvodem řady spotřebitelských exekucí, protože pro laika není snadné bránit se proti jejich uplatnění u soudu," doplnil právník.

Novela také zakazuje, aby si věřitelé nepřiměřeně zajišťovali své pohledávky. "Není možné, aby byla zastavena nemovitost v hodnotě stovek tisíc na desetitisícovou půjčku. I to se ovšem běžně děje. Taková zástava by ovšem byla neplatná a Česká obchodní inspekce by za její sjednání mohla udělit pokutu ve výši až deset milionů," zakončil Borovička s tím, že lichváři nyní budou pravděpodobně častěji chtít sepisovat smlouvy přímo u notáře. Smlouva s tzv. doložkou přímé vykonatelnosti totiž umožní, aby spory neřešil soud a dluhy vymáhal přímo exekutor.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky