Lehkomyslní Češi neváhají nakupovat na splátky i kuriózní zboží

Čeští zákazníci se nebrání vzít si úvěr i na kuriózní zboží, na splátky si lidé pořídili například speciální svářečskou masku za deset tisíc korun nebo zbraň na plastové kuličky. Ve středu o tom informovala společnost Home Credit s tím, že lidé neváhají investovat především do svých koníčků.

reklama

"Nejen lednička, širokoúhlá televize nebo zahradní nábytek. Vedle nejčastějšího zboží, které si Češi pořizují na splátky, se ve statistikách úvěrových společností z času na čas objeví komodity, které přinejmenším překvapí, jako je například svářecí kukla v barvě kosmické zeleně," uvedla tisková mluvčí společnosti Home Credit Zuzana Bienvenuová.

Z informací Home Creditu je v Česku zhruba čtvrt milionu rybářů, někteří z nich neváhají do svého koníčku investovat nemalé částky. Mnozí nákup potřebného vybavení financují spotřebitelským úvěrem. Příkladem je nadšenec, který si nedávno na splátky pořídil rybářský člun za dvacet tisíc korun. Jeho slovenský kolega zhruba stejnou částku neváhal investovat do profesionální udice a navijáku.

"Podobné nákupy rybáři nedělají každý den. Jde o zboží, jehož koupi plánují dlouho dopředu a často pro jeho financování volí právě spotřebitelský úvěr. Každý měsíc financujeme několik rybářských prutů a také nejrůznějších doplňků, jako jsou podběráky nebo vezírky," uvedl ředitel obchodní sítě společnosti Home Credit Jan Plaček.

Najdou se ale i kurióznější zájmy. Mezi zbožím, na které poskytl Home Credit úvěr, se objevila i airsoftová zbraň. Airsoft je koníček podobný známému paintballu, jehož vyznavači proti sobě bojují s přesnými kopiemi střelných zbraní. Jde o vojenský sport, hráči při něm nevyužívají náboje naplněné barvou jako u paintballu, ale plastovo-keramické kuličky. Nejlevnější verze airsoftové zbraně se pohybují v cenách od dvou tisíc korun, ty nejlepší stojí přes deset tisíc korun.

Na rozdíl od výbavy pro airsoft či paintball patří skutečné zbraně k jednomu z druhů zboží, které nelze na úvěr pořídit. "Airsoft a paintball chápeme jako sporty. Využívají sice maket zbraní, nikoho ale vážně nezraní. S nákupem skutečných zbraní na splátky u Home Creditu z etických důvodů nepochodíte. Stejně tak je tomu u dalších typů zboží, například pyrotechniky, zboží ze zastaváren či erotických hraček," doplňuje Plaček.

Společnost Home Credit založená v roce 1997, je jedním z poskytovatelů spotřebitelského financování v České republice. Společnost nabízí například půjčky v místě prodeje, úvěry na automobily, hotovostní půjčky, kreditní a úvěrové karty. V první polovině roku 2012 společnost poskytla úvěry v celkové výši 4,18 miliardy korun.

Témata: půjčky | Česko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky