Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak fungují nebankovní půjčky a kterým se raději vyhnout?

Jak fungují nebankovní půjčky a kterým se raději vyhnout?
Jak fungují nebankovní půjčky a kterým se raději vyhnout?
Foto: usetreno.cz

Svět půjček je nesmírně rozmanitý. Dnes si už můžete půjčit peníze, aniž byste opustili pohodlí domova. Stačí jeden telefon, jedna SMS zpráva nebo vyplnění krátkého online formuláře a během pár minut můžete čerpat peníze. Jak vlastně tyhle půjčky fungují a existují i přes nedávnou regulaci některé, kterým byste se měli vyhnout? Poradíme na následujících řádcích. (PR článek)

Bankovní vs. nebankovní půjčky

Svět půjček se dělí na bankovní a nebankovní. U první zmíněné skupiny půjček je potřeba počítat s poměrně náročným schvalovacím procesem a nejistým výsledkem. Bankovní úředník bude zkoumat vaši bonitu, příjmy a pravidelné výdaje, ale také finanční minulost a další věci. Pokud budete pro banku příliš rizikovým klientem, půjčku vám jednoduše neschválí. Ale nezoufejte. Naštěstí ještě existují půjčky od nebankovních společností, které jsou – co se týče podmínek – mnohem benevolentnější. Někde není problém ani záznam v registru nebo nemožnost doložit příjem od zaměstnavatele.

Jaké nebankovní půjčky jsou nejoblíbenější?

Nebankovních produktů existuje celá řada, proto jsme vybrali tři nejoblíbenější, které si popíšeme detailněji. Jedná se o:

Rychlé půjčky online na účet: Jak už samotný název tohoto produktu napovídá, jedná se o půjčky, které získáte opravdu rychle. Zpravidla stačí pouze vyplnit online formulář a počkat si na schválení žádosti. Jakmile je žádost schválena, peníze jsou odeslány na bankovní účet. Společnosti navíc disponují vícero bankovními účty, takže je převod peněz záležitostí několika minut. Půjčky bez registru: Společnosti, které poskytují půjčky bez registru, do registru vůbec nenahlíží anebo zde neberou záznam jako překážku. Na druhou stranu ale riziko, které tímto poskytují, se musí někde projevit. Nejčastěji tak jde o výši úroků. Půjčky bez dokládání příjmu: Zákon ukládá povinnost ověřit příjem žadatele. Neříká už ale, jakým způsobem toto má věřitel učinit. Proto některé společnosti nevyžadují potvrzení o příjmech od zaměstnavatele, ale mají vlastní způsoby, jak příjem ověřit. I zde se ale můžete setkat s vyššími úroky. Jak takovou půjčku vybrat?

Ze všeho nejdůležitější je odpovědět si na otázku, zda taková půjčka negativně neovlivní vaši životní úroveň. Důležité jsou také rezervy, prostřednictvím nich můžete půjčku splácet ve chvíli, kdy přijdete o zdroj příjmu. Protože je na našem trhu nespočet půjčkových produktů, vsaďte na srovnání půjček. Do online formuláře zadáte parametry půjčky (např. její velikost a dobu splatnosti) a poté kliknete na tlačítko porovnat. Výběr půjčky přizpůsobte nejen úroku, ale také hodnotě RPSN.

Kterým půjčkám se raději vyhnout?

Pokud po vás chce věřitel peníze předem (netýká se jednokorunového ověřovacího poplatku), raději se poohlédněte po jiném. Jestliže si věřitel nechává zaplatit za zprostředkování půjčky, opět je potřeba mít se na pozoru. I přes nedávnou regulaci existují ti, kteří se snaží nově nastavená pravidla obcházet. Jestliže vás věřitel nutí k založení živnosti, ruce pryč! Na živnostníky se totiž zákon o spotřebitelském úvěru nevztahuje.  A to může být problém.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů půjčky.cz, úspory.cz, coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz

Témata:  půjčky PR článek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy