Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Levné hypotéky končí, ceny nemovitostí jsou ale stále vysoké

bydlení
bydlení
Foto: Pixabay

Ode dneška platí pro banky doporučení České národní banky, podle kterého nemá dluh žadatele o hypotéku překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu.

Na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu.

Banky proto zaznamenaly v posledních týdnech nárůst zájmu o hypotéky o dvacet až třicet procent proti jiným měsícům. Od tohoto měsíce pak očekávají jejich pokles.

"Počet nových hypoték byl v srpnu a v září ve srovnání s červencem o třetinu vyšší," řekl ČTK mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Vlivem přísnějších pravidel, která začínají dnes platit, na hypotéku podle jejích analýz nemusí dosáhnout až čtvrtina stávajících zájemců, a to zejména obyvatel Prahy, Brna a Olomouce. Předpokládá, že vlivem přísnější regulace, rostoucích cen nemovitostí a nedostatku nových bytů klesne počet nových hypoték ve čtvrtém čtvrtletí až o třetinu.

Podle odborníků nové podmínky znemožní až 20 procentům lidí, kteří by nyní na úvěr dosáhli, o hypotéku po 1. říjnu zažádat. Má jít hlavně o mladé rodiny s dětmi. “Lidé si často brali hypotéky například 90% i 100%. Tak ti už prakticky nebudou mít šanci na hypotéku dosáhnout,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Lidé se zpřísnění obávali, banky i realitní kanceláře proto v létě zaznamenaly rekordní zájem o hypotéky i nákupy nemovitostí. “Řada klientů se snaží hypotéku sehnat na poslední chvíli. A v srpnu a září byl zájem o hypotéky o třetinu vyšší ve srovnání předcházejícími měsíci,“ srovnal mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

“Realitní kanceláře to zaznamenaly. Respektive zaznamenaly to, že v průběhu letních měsíců a prázdnin nepoklesl zájem tak, jako obvykle poklesne,“ sdělil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Dostupnost hypoték by mohlo zlepšit opadnutí cen nemovitostí. To by mohlo přijít s ekonomickým útlumem. Jestli to ale bude v nejbližší době, nikdo s jistotou neví.

Situace je vážnější ve velkých městech, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší. Lidé se proto začínají stěhovat do menších obcí. Třeba v Praze jsou ceny už tak vysoko, že ti, kteří svůj byt v metropoli prodají, si mohou jinde postavit dům.

Praha podle mnohých patří k nejhezčím městům na světě. Co do ceny nemovitostí se ale řadí k těm ne zrovna levným. “Ceny těchto bytů, to znamená 2+1 s rozlohou asi 50 metrů čtverečných, se pohybují kolem 4 milionů korun i výše,“ přiblížil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Na byt za 5 milionů korun musí mít kupující žádající o 80% hypotéku už nyní naspořený rovný milion. Od října ale kvůli zpřísněným požadavkům musí měsíčně vydělat 37 037 korun čistého a splácet může maximálně 16 666 za měsíc.

Stačí se ale přesunout o pár desítek kilometrů za metropoli a ceny padají. “Takový byt o výměře cca 50 až 55 metrů čtverečných, lze v Benešově pořídit za cca 2 až 2,5 milionu korun,“ odhadl realitní makléř z Benešova u Prahy Karel Venera.

Ceny pražských nemovitostí jsou dokonce tak vyšponované, že díky prodeji bytu v hlavním městě si lidé mohou postavit o pár desítek kilometrů dál rodinný dům.

Témata:  hypotéky Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy