Dluhy českých domácností v prosinci vzrostly na 1,117 bilionu Kč

Zadlužení domácností u bank a finančních institucí v ČR ke konci prosince činilo 1,117 bilionu korun, což představuje meziměsíční nárůst o 9,353 miliardy korun (0,84 %). V úterý o tom informovala Česká národní banka (ČNB).

660
reklama

V meziročním srovnání vzrostlo zadlužení domácností o 60,599 miliardy korun (+5,73 %). Na každého obyvatele ČR tak připadal dluh ve výši 105 956 korun.
 
Zadlužení podniků meziměsíčně kleslo o 10,67 miliardy korun (-1,11 %), meziročně se naopak o 46,581 miliardy korun (+5,15 %) zvýšilo.

ČNB poskytuje statistiku o zadlužení domácností a podniků každý měsíc v rámci národního měnového přehledu. Ten se odvozuje z bilancí finančních institucí, které kromě centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v České republice, obsahují také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.
 
"Zadluženost českých domácností roste sice nižším tempem než v předkrizových letech, její tempo však stále výrazně převyšuje růst cen zboží či nemovitostí, které si na úvěr kupují. Pokračující poptávku po nových úvěrech tak mohou banky očekávat i v letošním roce. Ochota domácností více se zadlužovat však bude velmi ovlivněna vývojem naší ekonomiky, který závisí na kondici eurozóny, a hlavně Německa. Celková míra zadlužení českých domácností je sice stále pod průměrem vyspělé západní Evropy, vybrané, především nízkopříjmové domácnosti však mohou mít se splácením problémy," poznamenal Petr Kříž, partner a odborník na bankovnictví ze společnosti PwC Audit.
 
Meziroční nárůst zadlužení podniků pak podle Kříže ukazuje na mírné oživení trhu firemních úvěrů v loňském roce. "Závěr roku však opět připomněl obavy z další finanční krize. Banky jsou při úvěrování podniků obezřetnější a selektivnější. Na trhu jsou nyní firmy, které dokázaly najít růstové příležitosti a daří se jim, i společnosti, které zápasí o přežití. Očekávám, že ani letos banky českým podnikům úvěrové kohoutky nezavřou, ještě pečlivěji si však budou vybírat, komu půjčí," upozornil Kříž.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky