Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doby levných hypoték končí!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Již podruhé během krátké doby Hypoteční banka zdražuje Jasnou hypotéku. K poslednímu navýšení jejích sazeb došlo 30. 7., kdy banka zvedla své sazby na pětiletých fixacích o jednu desetinu. Od 20. 8. budou pětiletky k dostání od 2,89 %, což znamená další navýšení o dvě desetiny. Celkem tedy Hypoteční banka od konce července zvedla sazby již o tři desetiny.

Opakovaným zvýšením sazeb reaguje banka na rozhodnutí ČNB, která ve čtvrtek minulého týdne opět zdražila mezibankovní zdroje. Vlastní bydlení se tak stává pro lidi opět o něco méně dostupné. ČNB se regulacemi snaží zmírnit rostoucí trh hypoték. „Bydlení ve vlastním, které se v posledních letech stává pro Čechy tak typické, začne při stávajícím trendu opět nahrazovat pronájem. Počet Čechů, kteří splní požadavky na poskytnutí hypotéky, a budou si ji moci dovolit, se bude snižovat,“ uvádí Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Hypoteční banka je v návaznosti na rozhodnutí ČNB nucena opět zdražit svou Jasnou hypotéku. Před měsícem si ji bylo možné sjednat s pětiletou fixací 2,59 %, koncem července sazba stoupla o jednu desetinu. Od 20. 8. vejde v platnost navýšení o další 2 desetiny procenta, tím úroky vyšplhají na 2,89 %.

Průměrná česká domácnost vydává na splátku hypotéky asi 42 % svých čistých příjmů. „S růstem sazeb se bude tento podíl dále navyšovat a brzy dosáhne limitu 45 %, který je doporučován ČNB jako maximum,“ doplňuje Vokálová.

Přehled vývoje úrokové sazby Jasné hypotéky s pětiletou fixací:

Úroková sazba 5Y

30. 7.

20. 8.

Celkem

2,59%

+ 0,10

+ 0,20

2,89 %

První podmínkou pro získání Jasné hypotéky je sjednání inkasa splátky z účtu u ČSOB a pravidelné zasílání alespoň 1,5 násobku měsíční splátky na svůj účet. Druhou podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB Pojišťovny nebo je možné si vybrat alternativu sjednání inkasa z účtu spoludlužníka. Díky splnění těchto podmínek navíc klienti získají odhad nemovitosti a vedení úvěru zdarma.

Témata:  hypotéky bydlení

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy