Češi jsou národem pejskařů. Jak řešit nemoc nebo úraz vašeho mazlíčka, aniž by vás to zruinovalo?

Češi jsou mimo jiné i národem pejskařů. Podle některých statistik je u nás psů, přepočteno na jednoho obyvatele, nejvíce v Evropě.

Štěně, ilustrační fotografie
reklama

A v mnoha domácnostech jsou „nejlepší přátelé člověka“ právoplatnými členy rodiny, kteří si zaslouží tu nejlepší možnou péči. Zdravotní komplikace se ale nevyhýbají ani zvířatům, a pravděpodobně každý, kdo někdy řešil úraz či nemoc svého mazlíčka, zjistil, že může jít o záležitost, která výrazně zatíží rodinný rozpočet. Náklady na léčbu lze zmírnit díky pojištění. Ano, i psy je totiž možné v Česku pojistit.

Majitelům psů u nás pojišťovny nabízejí takzvané pojištění léčebných výloh či pojištění veterinární péče. Zatímco očkování stojí pár stokorun, zásadní operace psa může vyjít i na více jak 20 tisíc korun. A právě taková léčba u zvěrolékaře či nutnost podstoupení lékařského zákroku může být hrazena z pojištění.

Mezi Čechy v posledních letech zájem o tento druh pojištění roste. „Z vlastní praxe mohu potvrdit, že počet pojištěných mazlíčků stále stoupá. Jako lékařka tento zájem oceňuji, není nic smutnějšího, než když majitelé nemohou z finančních důvodů dopřát svému čtyřnohému kamarádovi adekvátní diagnostiku a léčbu, kterou by přitom pojišťovna uhradila. V zahraničí (hlavně v Anglii a v Německu) je pojištěni psů zcela běžné, naopak výjimkou bývá nepojištěný mazlíček. Veterinární péče je díky tomu na daleko vyšší úrovni,“ potvrzuje například veterinářka Marta Koudelková, z pražské veterinární kliniky Jičínská

Standardně lze pojistit domácího mazlíčka do jeho věku osmi či deseti let. Minimálním věkem, od kterého lze zvíře pojistit, bývá 6 měsíců, cena pojištění začíná na tisíci korunách ročně, ale může dosáhnout i několika tisíc. Záleží zejména na tom, jak velký limit případného pojistného plnění jako majitelé zvolíte, popřípadě na věku a plemeni psa. Obecně lze říci, že čím starší pes je, tím dražší pojištění bude. Pojišťovna může uplatňovat také limity podle váhy zvířete a nepojistí například psa, jehož hmotnost přesahuje 50 kilogramů.

Důležitou podmínkou pro sjednání pojištění je označení psa čipem nebo tetováním. Pojišťovny rovněž požadují, aby pes byl řádně očkován. V některých případech může být požadováno i vyplnění zdravotního dotazníku psa, tedy zda již netrpí nějakými zdravotními problémy.

Pojišťovna uhradí nutné zákroky

Pojišťovny nezaplatí veškeré náklady, ale podle podmínek se musí jednat o nutné, účelné a neodkladně vynaložené finance. Pojištěny jsou tedy standardní veterinární zásahy, které jsou nezbytné pro léčení stavu pojištěného zvířete vyžadujícího okamžité veterinárního ošetření. Mezi časté výluky patří chronická onemocnění (pokud nejde o první vzplanutí onemocnění), vrozená onemocnění, preventivní zákroky, náklady na dietní potravu a krmné doplňky, náklady na ošetření a léčbu chrupu, déle trvající hospitalizace a jiné.

Rovněž je potřeba počítat s určitou mírou spoluúčasti, která se v jednotlivých smlouvách liší. Může být vyjádřena konkrétní částkou (od 500 korun výše) nebo také poměrnou částí ceny zákroku či poskytnuté péče, například deseti procenty z každého výdaje.

Toto pojištění nabízejí aktuálně tři pojišťovny: Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Slavia. Uzavřít smlouvu je možné i prostřednictvím internetu či finančního poradce. Nově toto pojištění nabízejí i přímo někteří veterináři, a to ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou. Výhodou je možnost pojistit i mladší psy (starší 50 dnů) či připojištění nadstandardních nákladů, jako jsou akupunktura, homeopatie, bylinná léčba, chiropraktická manipulace či hydroterapie. Nevýhodou je spoluúčast majitele psa ve výši deseti procent. Cena pojištění je současně vyšší než u předchozích pojišťoven, zároveň je ale možné sjednat také nejvyšší možný limit plnění, a to až 120 000 korun za rok.

Pojišťovny zpravidla nabízejí také různé stupně pojištění, od základu až po varianty, které zahrnují rozšíření platnosti pojištění i na zahraničí nebo proplacení náhradního ubytování zvířete při nemoci majitele či náklady vynaložené s hledáním zaběhnutého psa. Porovnávat jednotlivé nabídky se tak stejně jako u každé jiné pojistné smlouvy vyplatí i v případě čtyřnohých mazlíčků. Informuje Dušan Šídlo, pojistný analytik společnosti Broker Trust

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky