Zdraví až na prvním místě. Myslet jen na majetek není rozumné

Pojištění nemovitosti, domácnosti či osobního automobilu bere většina Čechů jako naprostou samozřejmost. V čem ale tuzemský přístup k pojistným produktům pokulhává, jsou rizika spojená se zdravím a možnými následky jeho poškození. Životní pojištění, v němž se pamatuje zejména na klíčová rizika, by přitom mělo být pro každého prioritou.

Ilustrační fotografie
reklama

Mít dostatečně pojištěnou nemovitost, vybavení bytu nebo třeba čelní sklo osobního automobilu je dnes pro řadu Čechů nezbytným standardem. Zato pojištění rizik, která souvisejí s jejich zdravím, často podceňují, nebo naopak přikládají příliš velký význam těm méně důležitým a na ta stěžejní zapomínají.

„Životní pojištění by mělo řešit v prvé řadě výpadek příjmu nebo zvýšené náklady při nějakém zdravotním problému. Zejména by mělo pamatovat na klíčová rizika, jako je smrt, vážná nemoc, úraz a jejich trvalé následky. To jsou – na rozdíl od menších úrazů jako podvrtnutý kotník či zlomená noha – ty největší hrozby pro rodinné finance,“ říká Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Při sjednávání pojištění by tak lidé neměli hledět pouze na cenu, ale zejména na to, zda pojistka kryje všechna hlavní rizika, a hlavně, že je kryje v dostatečné výši. Zatímco zlomená noha člověka vyřadí z pracovního procesu na pár dnů či týdnů, po které se dá rodinnému rozpočtu pomoci i z vlastních úspor, úraz s trvalými následky může znamenat výpadek příjmů i na dlouhé roky. A právě na tyto krajní situace je podle Zbyňka Kočiše potřeba myslet.

Rizikové životní pojištění

Při sjednání životních pojištění mají lidé na výběr ze dvou základních variant. V případě takzvaného rizikového životního pojištění se jedná o produkt, který „pouze“ kryje veškerá vybraná rizika. Pravidelné platby jsou celé použity na platbu pojistky a klient tedy nijak nespoří. „Na tento druh pojištění nelze využít různé příspěvky zaměstnavatele a zaplacené pojistné rovněž není možné odečíst od daňového základu při vyplňování daňového přiznání,“ vypočítává Zbyněk Kočiš.

Investiční životní pojištění

Druhou variantou je pak takzvané investiční životní pojištění. Pravidelná platba se u něj dá zjednodušeně rozdělit na dvě složky – na část, jež slouží k pokrytí pojistky, a pak na část k naplnění investiční strategie. Tu si klient volí sám podle svých zkušeností i míry rizika, kterou je ochoten při investici podstoupit. „Výhodou tohoto typu pojištění je pak možnost využít příspěvek zaměstnavatele ve výši až 50 000 korun ročně a rovněž si zaplacené pojistné odečíst od daňového základu. V tomto případě lze využít zvýhodnění až 24 000 korun za rok,“ upozorňuje Zbyněk Kočiš.

Obě varianty mají podle Zbyňka Kočiše svá pro a proti. Zatímco u rizikového životního pojištění klient sice nespoří, ale na druhé straně má při případné změně pojistky větší flexibilitu než by měl u investiční varianty. Investiční životní pojištění pak zase může být lákavou variantou pro ty, kdo se chtějí pojistit a zároveň i něco uspořit, ale nechce se jim hledat investiční příležitost samostatně. „Volba je na každém dle jeho preferencí. Jediné, co by ale mělo vždy platit, je, že životní pojištění není primárně o investování, ale hlavně právě o krytí zmíněných rizik,“ dodává finanční specialista ze společnosti Poutko.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky