Dejte si v březnu pozor na oheň. Loni touto dobou poničil nejvíc domácností

V roce 2017 napáchal oheň v českých domácnostech škody za stamiliony. Hasiči vyjížděli k celkem 108 případům, kdy oheň zachvátil byt nebo jiné obytné prostory, a poškození museli na jeho obnovu vynaložit více než milion korun. Právě loňský březen se zapsal z hlediska četnosti požárů na první místo mezi černá čísla. V průběhu tohoto měsíce oheň zničil třináct domácností, majetková újma se vyšplhala na téměř 25 milionů korun. Nepodceňujte proto ochranu svého majetku, nebo vám zbydou jen oči pro pláč.

Oheň, ilustrační fotografie
reklama

Největší jednorázovou škodu způsobily plameny v případě dvou rodinných domů na Lounsku a Ostravsku, kde částka dosáhla 10 milionů korun. Oheň loni poškodil i hausbót, domácí fotovoltaickou elektrárnu nebo střechu se solárními panely.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR označilo za nejčastější příčinu domácích požárů se vzniklou škodou nad milion korun technickou závadu, tu hasiči našli v roce 2017 celkem dvaatřicetkrát. V jednadvaceti situacích šlo o nedbalost. Nehody a úmyslné zavinění se na požárech podílely zhruba stejným dílem. Zhruba třetina okolností vzniku ničivého ohně se ale stále vyšetřuje.

Příčina požáru není na rozdíl od dopravní nehody důležitá. Náklady na výjezd hasičů hradí vždy obec. Každý, kdo je svědkem požáru, by se proto měl neprodleně obrátit na hasiče a nepokoušet se ho hasit vlastními silami.

Škody způsobené požáry patří i podle pojišťoven mezi ty velmi časté. Jak ukazují souhrnná čísla, újmy na majetku se v případě požáru nezřídka pohybují v řádech milionů korun. Krom ztráty osobních věcí vás tak může nemile překvapit i zjištění, že kvůli špatně nastavené pojistce vám pojišťovna nezaplatí všechny škody. Pojištění majetku dnes může zahrnovat nejen dům, byt či vybavení domácnosti, ale také plot či zahradní nábytek.  Musíte si o to ale sami říct.

„Při výběru pojištění majetku především důkladně zvažte rizika, která potřebujete ošetřit, dejte si záležet na nastavení správné výše pojistných limitů a zajímejte se i o rozsah asistenčních služeb. Pro komplexně ochráněný byt či dům zkombinujte pojištění stavby a pojištění domácnosti,“ radí Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Nejhorší situace je totiž ta, kdy na mezery ve vašem pojištění ukáže až samotný požár nebo podobná katastrofa. V „lepším“ případě můžete zjistit, že jste si nastavili příliš nízký pojistný limit, který nepokrývá úplně vše. Rekonstruovali jste nedávno pokoj, dostali jste k Vánocům nový televizor? Nastává ideální okamžik pro aktualizaci pojistné smlouvy, abyste se vyhnuli nepříjemnostem. Ještě horší scénář je, když se pojistka nevztahuje na objekty mimo hlavní budovu – třeba na garáž či zahradní altán. Obojí koneckonců může pořádně zatížit rodinný rozpočet.

Podle Ivany Buriánkové z České pojišťovny dobré pojištění vám pomůže nejen s úhradou nákladů na obnovení poničených věcí, ale může poskytnout i potřebnou okamžitou pomoc v nastalé situaci. Asistenční služba totiž může pomoci třeba i se zajištěním náhradního bydlení.

Krátký průvodce pojištěním majetku:

Pojištění stavby

  • Pojištění stavby se vztahuje na samotnou budovu.
  • Jedná se o komplexní pojištění bytu či domu, kryje škody způsobené živelní událostí, odcizením či vandalismem.
  • Může se vztahovat také na plot, bazén a další stavby na pozemku (skleník, garáž, kůlnu apod.). Pojištění se v některých situacích vztahuje i na solární panely, zabudovanou vířivku či bazén.

Pojištění domácnosti

  • Pojištění domácnosti kryje škody na vybavení domu nebo bytu způsobené živelní událostí, při odcizení či vandalismu. Je ideální pro lidi žijící v nájmu. Na jejich majetek v bytě se totiž pojistka majitele nevztahuje.
  • Vztahuje se na vybavení domácnosti od nábytku až třeba po věci ve sklepě a v garáži včetně příslušenství k osobnímu automobilu. Některé varianty kryjí zahradní nábytek, dětskou houpačku a součástí bývá i pojištění odpovědnosti. A to třeba i za domácí zvíře.
  • Kvalitní pojištění domácnosti umí nabídnout třeba i pojištění jízdního kola nebo invalidního vozíku, a to na území celé Evropy.

Připojištění

  • K vybranému pojištění lze dnes sjednat celou řadu připojištění. To není jen zbytečným luxusem, v nepříznivé situaci může být skutečně užitečným pomocníkem.
  • Je třeba zvážit, jaká rizika ve vašem konkrétním případě reálně hrozí, jelikož běžné pojistné krytí bývá pouze do určité výše.
  • Některé pojišťovny nabízejí připojištění zahradní architektury, zahradní techniky, různých uměleckých předmětů vyšší hodnoty jako jsou sochy, obrazy, šperky atd.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky