Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět nejčastějších úrazů o jarních prázdninách. V ohrožení jsou především děti!

Lyžování, ilustrační fotografie
Lyžování, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pátý únorový den začne v České republice letošní cyklus jarních prázdnin. Lidé si vyrážejí nejčastěji užívat sněhové nadílky do českých nebo zahraničních zimních středisek.

Bohužel je to i období, kdy každoročně stoupá počet hlášených pojistných událostí, zejména úrazů. ČSOB Pojišťovna sestavila na základě statistik z loňských jarních prázdnin žebříček 5 nejčastějších poranění u dětí a dospělých, jež si přivodili minulou zimu právě o jarních prázdninách, a na které je tudíž potřeba si dát největší pozor.

„Zimní období je z pohledů úrazů velice rizikové, zejména v souvislosti s náledím na chodnících. Dalším faktorem, který přispívá ke zvýšení úrazovosti, jsou jarní prázdniny a s nimi související nárůst návštěvnosti  našich a zahraničních horských středisek. V ohrožení jsou především děti. Důležitá je zejména v tomto období nezapomínat na prevenci a využívání ochranných pomůcek při lyžařských sportech,“ uvedl ředitel Odboru pojistných událostí ČSOB Pojišťovny Jan Řezníček.

Nejčastější poranění u dětí a dospělých během loňských jarních prázdnin

Děti popis úrazu   počet pojistných událostí procentuální zastoupení Podvrtnutí některého z kloubů horní končetiny (rameno, loket, zápěstí a prsty), kdy je nutná sádra nebo ortéza 123 11% Řezná rána, kterou je nutné ošetřit šitím, případně náplasťovými stripy 111 10% Podvrtnutí kotníku, kdy je nutná sádra nebo ortéza 108 10% Těžké pohmoždění dolní končetiny, kdy je modřina nebo otok v místě pohmoždění (většinou po pádu) 72 6% Zlomenina jednoho článku jednoho prstu neúplná nebo úplná bez posunutí úlomků 68 6%  

Dospělí popis úrazu   počet pojistných událostí procentuální zastoupení Podvrtnutí kotníku, kdy je nutná sádra nebo ortéza 182 9% Podvrtnutí kolenního kloubu, kde je nutná sádra nebo ortéza 155 8% Podvrtnutí některého z kloubů horní končetiny (rameno, loket, zápěstí a prsty), kdy je nutná sádra nebo ortéza 147 8% Řezná rána, kterou je nutné ošetřit šitím, případně náplasťovými stripy 145 8% Těžké pohmoždění dolní končetiny, kdy je modřina nebo otok v místě pohmoždění (většinou po pádu) 107 6%

Příběhy z loňských jarních prázdnin:

Ze zahraničí:

Francie

Diagnóza: bolest v tříslech Co se stalo: srážka dvou lyžařů Pojišťovnou uhrazené náklady: ošetření a léky 250 EUR

Rakousko

Diagnóza: poranění kolene Co se stalo: pád při lyžování Pojišťovnou uhrazené náklady: ošetření a léky 150 EUR

Z ČR:

Situace 1

Diagnóza: četné odřeniny a zlomenina obou kostí předloktí pravé ruky. Co se stalo: pád při jízdě na kole. Pojišťovnou uhrazené náklady: výplata denního odškodného z pojištění úrazu ve výši 4 200 Kč.

Situace 2

Diagnóza: přetržení předního zkříženého vazu kolenního léčené operací. Co se stalo: pád na lyžích. Pojišťovnou uhrazené náklady: výplata denního odškodného z pojištění úrazu ve výši 5 600 Kč

Témata:  pojišťovny Prázdniny Lyžování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.