Chtěl jsem zaparkovat, ale garáž tam nebyla. Co řeší detektivové pojišťoven?

Detektivové Allianz se od ledna do konce října letošního roku zabývali 1675 podezřelými případy pojistných událostí v hodnotě téměř 272 milionů korun. Prošetřovaných případů sice meziročně značně ubylo, ale finančně je tento rok srovnatelný s loňským. Tento nepoměr souvisí s aktuálním trendem nadhodnocování škod podvodníky.

Ilustrační fotografie
reklama

„Začínáme se častěji než dříve setkávat s klasickými podvody, které spočívají v navyšování škod klienty, a to jak právnickými subjekty, tak jednotlivci. K nějaké škodě tedy obvykle opravdu dojde, ale klienti se ji snaží uměle navýšit, třeba tím, že nahlásí více ukradených či poškozených věcí. Podobnou logiku sledujeme letos ve zvýšené míře v podstatě u všech typů škod – na autech, zdraví, v majetku i průmyslu,“ komentuje meziroční srovnání Michal Vlk, vedoucí týmu vyšetřování z Allianz pojišťovny.

Jaká je situace v jednotlivých krajích?

Potenciálně největší objem pojistných podvodů eviduje Allianz ve Středočeském kraji, jehož obyvatelé do konce října nahlásili fingované škody ve výši 47,3 milionu korun. Na druhé příčce se umístila Praha s 39,7 milionu a na třetím místě Královéhradecký kraj, kde podvodně nahlášené škody vystoupaly na 30 milionů korun. Co do počtu případů zatím vede Praha s 289 událostmi, Středočeši s 222 podezřelými případy a Jihomoravané se 176.

Šetření pojistných podvodů v Allianz pojišťovně, leden–říjen 2016 / 2017
Kraj Odhalené v mil. Kč Šetřené případy
Hlavní město Praha 75 / 39,7 366 / 289
Jihomoravský kraj 18 / 17,6 189 / 176
Jihočeský kraj 29,4 / 13,7 183 / 173
Karlovarský kraj 4,2 / 2,5 61 / 51
Kraj Vysočina 21,2 / 17,8 71 / 74
Královéhradecký kraj 8,3 / 30 81 / 57
Liberecký kraj 5,8 / 16,8 77 / 65
Moravskoslezský kraj 12 / 12,7 251 / 150
Olomoucký kraj 8,3 / 8,6 114 / 69
Pardubický kraj 4,6 / 6,4 54 / 37
Plzeňský kraj 11,7 / 13,5 102 / 77
Středočeský kraj 45,6 / 47,3 321 / 222
Zlínský kraj 5 / 5,5 91 / 64
Ústecký kraj 10 / 20,7 186 / 112
Zahraničí 14,9 / 19,3 88 / 59
Celkový součet 273,8 / 271,9 2235 / 1675


Ukliďte notebooky, přichází návštěva

Zastavíme-li se ještě u typických případů, kromě navyšování škod se také podezřele často objevují podobné škody na drahé elektronice, u mobilních telefonů, tabletů a notebooků, které jsou uplatňovány z odpovědnosti – osudnou bývají těmto zařízením neopatrné návštěvy, které je velice často omylem polijí nějakým nápojem. Realita ovšem bývá mnohdy taková, že majitel si zařízení poškodil sám a snaží se po domluvě se známým škodu uplatnit z jeho pojistky.

U dopravních nehod se zase opětovně objevují úmyslné nehody. Typické pro ně je, že k nim dochází na odlehlých místech a v nočních hodinách, škoda přesahuje sto tisíc korun, na místě bývá i policie a aktéři se většinou znají. Další specifikou jsou škody v oblasti pojištění osob a fingování úrazů klienty. Nezřídka jde o organizované skupiny, jejichž součástí bývají i lékaři či pojišťovací zprostředkovatelé.

„Chtěl jsem zaparkovat, ale garáž tam nebyla“

I letos se ale mezi typickými případy vyskytlo několik perliček. S jedním z nich se do té doby ani ostřílení pracovníci likvidace nikdy nesetkali. Představte si, že večer přijedete ke své garáži, chcete zaparkovat, ale ona je pryč, zkrátka už tam nestojí. Takový příběh klient uvedl při nahlášení zmizelé nemovitosti pojišťovně.

Záhady hodné mistra triku se ujali vyšetřovatelé a rozuzlení na sebe nedalo příliš dlouho čekat. Zjistili, že za zmizením garáže stojí sám klient, který ji pro havarijní stav odstranil na opakovanou výzvu místního stavebního úřadu. Jak nakonec sám vyšetřovatelům potvrdil, náklady za demolici stavby a úklid sutin se pokusil kompenzovat na pojišťovně. Pro tentokrát to pro něj skončilo jen ostudou.

Pohádka o přejetém kole

Dalšího závažného podvodu se dopustil klient se svým kamarádem, který pojišťovně nahlásil, že při couvání přehlédl jízdní kolo, které stálo za vozidlem, čímž došlo k jeho zničení. Na první pohled na tom není nic zvláštního, takové škody se občas stávají, ale pokud se z jízdního kola vyklube závodní speciál, jehož pořizovací cena přesahuje sto tisíc, tak to už tak běžné nebývá. Vyšetřovatelé záhy zjistili, že majitel vozidla a závodního kola jsou velmi dobří známí. Tím však příběh nekončí.

Posunem v případu bylo zjištění, že majitel kola je cyklokrosový závodník. Detektivové se dopátrali, že v den hlášení pojistné události se náhodou v okolí nehody konal cyklokrosový závod, kterého se majitel přejetého kola měl zúčastnit. Nebylo pro ně již žádným překvapením, že závod pro pád nedokončil a kolo při něm zničil. Vzhledem k tomu, že neměl pro takový případ svůj závodní speciál pojištěn, vymyslel si příběh, jak si skrze pojišťovnu obstarat kolo nové. Požádal svého kamaráda o službu a společně zinscenovali přejetí kola osobním vozidlem. Oba aktéři jsou v současné době důvodně podezřelí ze spáchání trestného činu pojistného podvodu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky