Jak své auto připravit na zimní sezónu? Nestačí jen přezout pneumatiky

V období od 1. listopadu do 31. března mají motoristé vybavit své vozy zimními pneumatikami. I když zákon nestanoví výslovně „všeobecnou povinnost“, nikdy se neví, jaké povětrnostní podmínky řidiče po cestě potkají nebo jak se náhle změní. Proto lze doporučit zimní pneu, jakmile teploty klesají pod 7 °C. Ale na sklonku podzimu číhá na motoristy i řada jiných rizik, spojených s mlhou, deštěm, tmou nebo pohybem zvěře po vozovce. I na to je třeba se řádně připravit. UNIQA pojišťovna sestavila souhrn užitečných tipů ze zkušeností a poučení nasbíraných z pojistných událostí.

Silnice v zimě
reklama

Jak na zimní pneumatiky

Složení směsi zimních pneumatik zaručuje potřebnou přilnavost k povrchu vozovky při nízkých teplotách a jejich vlastnosti zajišťují samočištění. Výrazně zvyšují účinnost brzdění, která může být na nepříznivých površích s letními pneumatikami omezena o 20-30 %.

Některé úseky komunikací v ČR zimní výbavu pro řidiče výslovně předepisují. Nepojede-li motorista v takových místech se zimní výbavou, vystavuje se riziku pokuty až 2.500 korun. Nicméně v zahraničí jsou pokuty mnohem vyšší, například v Rakousku jdou až do tisíců EUR.

Často se spekuluje o tom, zda nesprávné nebo nekvalitní obutí může mít vliv na výši vyplaceného pojistného plnění v povinném ručení nebo havarijním pojištění: 

Pojišťovna je oprávněna krátit svou náhradu, ale jen tehdy, je-li prokazatelná příčinná souvislost mezi použitými pneumatikami a vznikem škody a její výší. Pokud pneumatiky při nehodě nehrály roli a škoda by nastala i při optimálním obutí vozidla, pojišťovna své pojistné plnění nekrátí. Informuje UNIQA pojišťovna.

Několik užitečných tipů k pneumatikám:

  • Při teplotě 7 °C a nižších je výkon letních pneumatik podstatně slabší. Odlišné jsou i dezén a drážkování zimních pneu, které vůz v horších podmínkách lépe vedou a odvádí srážky na silnici. Důležité jsou přednosti hlavně na náledí.
  • Zimní pneumatiky jsou označené symbolem M+S. Pro extrémní podmínky za nižších teplot a na náročné povrchy doporučují výrobci ještě kvalitnější značkové zimní pneumatiky označené vedle popisku M+S ještě grafikou trojité hory.
  • Hloubka dezénu pneumatik u vozidel do 3,5 tuny musí být ALESPOŇ 4 mm, nicméně určitě je lepší hlubší vzorek. U vozidel nad 3,5 tuny je předepsána hloubka dezénu alespoň 6 mm, i když zimní pneumatiky předepsány nejsou.
  • Zimní pneu se obouvá na všechna čtyři kola. Jen tak je zabezpečena optimální funkčnost.
  • Vyplatí se kontrolovat i tlak vzduchu v pneumatikách – nesprávný tlak snižuje jejich výkon a vede k rychlejšímu opotřebení.
  • Volte vždy vhodný rozměr pneumatik. Nejlepší je pořídit pneumatiky podle záznamu v technickém průkazu.
  • Pozor při nákupu pneumatik! Neměly by být starší tří let (údaj o datu výroby je na boku pneumatiky). Při pořízení změřte hloubku dezénu.
  • Neopomínejte ani stav rezervního kola u vozidel, kde je k dispozici.

Zimní náplně a výbava

Mráz může poškodit nepřipravené vozidlo. Doplňte proto do ostřikovačů a chladiče zimní směs. Zkontrolujte také funkci stěračů a případně vyměňte gumové břity. Ověřte dostatečnou funkci autobaterie. Do auta přibalte škrabku na okna, rukavice, deku a startovací kabely. Sněhové řetězy se naučte nasazovat předem, třeba podle instruktážních videí na YouTube.

Vyplatí se před delší cestou natankovat plnou nádrž a vzít si alespoň nápoje. Může se stát, že někde zůstanete stát v koloně, tak abyste netrpěli zimou a žízní.

Mlha

Podle statistik je pravděpodobnost usmrcení účastníka silničního provozu dvakrát vyšší za mlhy než jindy. Výrazně klesá viditelnost, ale mlha zkreslí i vnímání rychlosti pohybu aut (vlastního i cizích). Navíc mlha kondenzuje na povrchu vozovky a brzdná dráha se na kluzkém povrhu prodlouží. Češi milují mlhovky, ale velmi často je používají nevhodně. Naše pravidla silničního provozu také jejich použití výslovně neupravují, na rozdíl od jiných zemí v Evropě. Za mlhy s viditelností pod 100 metrů by řidič měl zapnout zadní mlhovku. Přední mlhovka by měla svítit jen skutečně v silné mlze, sněžení nebo dešti.

Tma

Za tmy je dokonce třikrát vyšší riziko usmrcení při nehodě než ve dne. Loni například zahynula v noci třetina z celkového počtu obětí nehod. Samozřejmě největší riziko hrozí chodcům – těch loni za tmy zemřelo dokonce 65 %. V současné době platí nařízení, že chodec pohybující se mimo obec za snížené viditelnosti na okraji vozovky musí mít na sobě prvky z reflexního materiálu, aby byl lépe viditelný pro řidiče. Plocha takového označení má odpovídat alespoň rozměrům reflexní pásky. Optimální je umístit ji na pohyblivé části těla, tedy zápěstí ruky a kotníky nohy blíže ke středu vozovky, protože si jich motoristé lépe všimnou. Pozor! Při absenci reflexních prvků na výstroji chodce mimo obec za snížené viditelnosti může provinilec počítat s pokutou až 2.000 korun.

Zvěř

Na podzim každoročně stoupá počet střetů se zvěří na silnicích. Experti radí, že má-li ke střetu dojít, nevyplatí se strhávat řízení do strany a uhýbat. Bohužel tady platí, že lepší je čelní náraz do zvířete a jeho usmrcení, než nabourat natvrdo do stromu vedle vozovky. Na specializovaných stránkách www.srazenazver.cz lze zjistit, které úseky jsou nejrizikovější. Ale platí, že potkat zvěř na silnici lze v ČR prakticky kdekoli. Dokonce velký podíl kolizí připadá na hlavní město Prahu. Dojde-li k takové nehodě, vždy volejte policii. Škodu Vám uhradí pojišťovna z havarijního pojištění, případně z připojištění k povinnému ručení, máte-li ho sjednané.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky