V České republice jsou denně ukradena kola za čtvrt milionu

I když kriminalita v ČR obecně klesá, pojišťovny evidují nárůst škod z krádeží kol. Denně je u nás ukradeno průměrně 17 bicyklů. Stále častěji se kradou drahé, předem vytipované stroje na objednávku. ERV Evropská pojišťovna letos eviduje ukradené kolo i za 135 000 korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Za loňský rok policie eviduje 6 000 odcizených kol. Ve skutečnosti je ale jejich počet vyšší. Do policejních statistik se totiž evidují pouze řádně nahlášené případy. I tak škody v loňském roce přesáhly hodnotu 100 milionů korun, přičemž se policii podařilo zajistit zpět kola v hodnotě pouze 700 tisíc korun. Informuje Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna, která nabízí pojištění jízdních kol i elektrokol v letošním roce prozatím eviduje 29 odcizených kol za téměř milion korun. Pojištění ERV Evropské se vztahuje nejen na krádež, ale i na poškození bicyklů. Takových případů pojišťovna zaznamenala 58. Škody za poničená kola činily 600 tisíc korun. Hodnota odcizených kol meziročně stoupla zhruba o desetinu. "Trendem jsou krádeže dražších, předem vytipovaných kol na objednávku. Právě kvůli tomu stoupají i škody. Drobných krádeží levných kol naopak ubývá," říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Nejdražším letos ukradeným kolem u klientů ERV Evropské byl Specialized Epic za 135 tisíc korun. Cyklista nechal kolo po vyjížďce v kufru auta na nehlídaném parkovišti a odešel se dívat na závody dračích lodí. Po návratu na parkoviště bylo rozbité okno pátých dveří a kolo bylo pryč. Ze stovek ukradených kol nebylo pojišťovně dosud vráceno žádné kolo.

Jak zabezpečit kolo před krádeží

Vzhledem k trendu, kdy se kradou předem vytipované bicykly, na které se zaměřují především organizované skupiny, již rozhodně nestačí běžný zámek. Přesto je kvalitní zámek základním zabezpečovacím prvkem, bez které by cyklista neměl na vyjížďku vyrazit. Kolo dále můžete vybavit alarmem, který se spustí při neoprávněné manipulaci. Cyklistům také doporučujeme použít neviditelné označení sadou Datatag, která nabízí víceprvkovou identifikaci včetně moderního UV nátěru, mikroteček, elektronického transpondéru a výstražného štítku. Zapomínat bychom také neměli na registraci kola u policie ČR.

Pojištění i pro případ poničení při jízdě

Oproti běžnému pojištění domácnosti, nabízí pojištění jízdních kol od ERV Evropské široký rozsah ochrany, kdy kryje škodu v případě odcizení kola z objektu nebo volného prostranství, z auta i nosiče na kolo. Pojištění navíc chrání kolo i v případě jeho poškození nebo zničení kola při pádu a přepravě, nebo v případě vandalismu. Výhodou je, že pojištění nezohledňuje amortizaci. To znamená, že v případě zničení či odcizení kola dostane majitel kola voucher na nový výrobek.

Pojištění jízdních kol a elektrokol je možné zakoupit u téměř dvou set partnerských cykloprodejen po celé ČR.

Témata: cyklisté | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky