Tyto věci ovlivní cenu vašeho životního pojištění

Pokud máte nebo plánujete uzavřít životní pojištění, jistě si přejete, aby bylo pojištění kvalitní, ale zároveň, abyste za něj nezaplatili zbytečné peníze navíc. Jedním z faktorů, které mohou cenu pojištění významně ovlivnit, jsou váš zdravotní stav a životní styl. Pojišťovna MetLife vysvětluje, které skutečnosti se na ceně pojištění podílejí, a proč je důležité o nich se svým finančním poradcem, nebo přímo s pojišťovnou mluvit.

Ilustrační fotografie
reklama

Kouření
Jedna ze základních otázek dotazníku, na kterou jste při uzavírání životního pojištění bezpochyby odpovídali nebo odpovídat budete, se týká kouření. Kouření rozhodně nepatří mezi faktory, které by pojištění zlevňovaly, spíše naopak. Pokud jste ale nekuřák, můžete se u některých pojišťoven naopak těšit na zvýhodněnou nabídku, například MetLife v rámci MetLife Fair nekuřáky odměňuje až 20% slevou na pojistném. Jestli ale kouříte, nezatajujte informaci před pojišťovnou, vyhnete se případným nepříjemnostem do budoucna – pokud se v případě pojistné události prokáže, že jste „nepřiznaný“ kuřák, může se tato skutečnost negativně promítnout na výši vyplaceného pojistného plnění.

Zanedbávání preventivních lékařských prohlídek
Každý z nás má v rámci veřejného zdravotního pojištění nárok na pravidelné preventivní lékařské prohlídky, ale ne všichni na ně chodí, což je škoda. Pokud preventivně jednou za dva roky navštěvujete svého praktického lékaře a alespoň jednou za rok gynekologa (ženy) či urologa (muži), máte nejen lepší přehled o vašem zdravotním stavu a vyšší pravděpodobnost, že se případné zdravotní potíže zachytí již v začátcích, ale také můžete získat slevu na životní pojištění.

Rodinná anamnéza a dědičné choroby
Měl jeden z vašich rodičů infarkt nebo jiné kardiovaskulární onemocnění? Neurologickou nebo psychickou poruchu? I tuto skutečnost byste měli při sjednávání pojištění nahlásit, aby pojišťovna případné zvýšené riziko zapracovala a připravila vám produkt na míru. Stejně jako v případě kouření i zde platí – nic nezamlčujte.

Nezdravý životní styl
Životní styl je momentálně trendy a aktuálně diskutované téma. Rizikovým pojištěncem je například člověk s nadváhou, která je způsobená nezdravým životním stylem a nedodržováním nařízeného režimu od lékaře. „Špatné stravovací návyky, přejídání, kouření a jiné zlozvyky často vedou ke zhoršení zdravotního stavu a větším náchylnostem k nemocem a tím pádem i ke zhoršení kvality života jako takového. Abychom naše klienty motivovali ke zdravějšímu a zodpovědnějšímu způsobu života, nabízíme jim speciální slevy na pojištění v případě, že se o sebe zodpovědně starají,“ říká Tereza Kůželová z pojišťovny MetLife.

Druh zaměstnání
Součástí dotazníku je také informace o vašem zaměstnání. Manuální riziková povolání mají jiná specifika než méně riziková povolání, jako například kancelářské a administrativní práce, pedagogické či lékařské profese atd., což se promítá také v životním pojištění. Máte rizikovější povolání a ještě nemáte pojištění? Pak byste jeho uzavření měli brát jako prioritu. Nezapomeňte vaše povolání probrat s pojišťovacím poradcem, který vám připraví řešení na míru.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky