Letošní jarní prázdniny jsou velmi kritické. Výrazně stoupl počet zranění

Letošní jarní prázdniny jsou zatím velmi kritické. Horská služba eviduje zvýšený počet srážek a vážných úrazů, zejména se jedná o poranění hlavy. Svou roli v tom hraje i fakt, že na nyní na hory jezdí nejvíce lidí. Podle průzkumu NMS pro ERV je to 57 % lyžařů. S vysokým počtem lidí na sjezdovkách stoupá i množství úrazů. Velkému množství úrazů se přitom dá předejít.

Lyžování, ilustrační fotografie
reklama

„Pokud Češi vyráží na hory se svými ratolestmi, měli by dbát zejména na jejich bezpečnost. Helmu již naštěstí nosí 98 % dětí, ale o dost horší situace je s chráničem páteře, ten si nasadí pouze každé čtvrté dítě,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Právě poranění hlavy, páteře, a to nejen obratlů, ale také míchy, patří spolu se zlomeninami končetin a zhmožděninami mezi častá zranění, někdy i s velmi vážnými následky.

Nutnost používání helmy si ověřila i paní Alena z Prahy, která byla s rodinou lyžovat v Rakousku. Její 10letý syn vyjel ze sjezdovky do lesa, kde narazil do stromu. I když skončil v bezvědomí, helma mu zachránila život. „Honzík musel okamžitě na operaci, měl naštípnutý krční obratel a musel zůstat v nemocnici 4 dny. Celková léčba včetně veškerých převozů vyšla téměř na milion korun,“ říká paní Alena.

Každý druhý dospělý na lyžích hazarduje bez helmy

Zatímco dítě bez přilby na sjezdovce téměř nepotkáte, dospělí doslova hazardují. O helmě neuvažuje celá třetina dospělých Čechů. Dalších 16 % si ji nasadí jen občas, a to zejména v zahraničí. „Je to opravdu dost nezodpovědné, když si uvědomíme, že nejvíce zranění u dospělých jsou zapříčiněny srážkou s jiným lyžařem. Následné úrazy jsou zpravidla nejvážnější,“ pokračuje Divoký.

Alarmující je situace u chráničů páteře. „Páteřák“ si na lyže nebo snowboard obleče pokaždé jen každý desátý lyžař.

Nejčastější zranění na sjezdovkách

Koleno (distorze, poranění vazů)

35 %

Rameno (vykloubení, poranění vazů, zlomeniny klíční kosti)

19 %

Trup (naraženiny, zlomeniny žeber, distorze a zlomeniny páteře)

10 %

Hlava (otřes mozku, tržné rány, zlomeniny lebky, zhmoždění mozku)

7 %

Bérec (zlomeniny)

7 %

Kyčel a stehenní kost (naraženiny, vykloubení, zlomeniny)

7 %

Paže (zlomeniny)

4 %

Ostatní úrazy a zranění (zhmoždění, distorze, zlomeniny)

11 %

 

Jak snížit riziko úrazu dítěte?

Základem je dodržování pravidel FIS a používání ochranných pomůcek jako je helma a chránič páteře. Velmi důležitý je i stav vybavení. Nesprávně seřízené lyže jsou totiž příčinou každé šesté nehody. Děti je dále vhodné vybavit reflexními prvky, díky kterým jsou na sjezdovce více viditelné pro ostatní lyžaře.

Pokud se dítě na lyžích teprve učí, mělo by využít instruktora a uzavřenou sjezdovku, která je určená pouze pro lyžařské školky a školy. „V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na kvalitní oblečení. U dětí je totiž vyšší riziko prochladnutí než u dospělých,“ dodává Divoký.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky