Jak postupovat, pokud uklouznete a stane se vám úraz?

Ledovka se obvykle nejvíce projevuje v počtu dopravních nehod, v nebezpečí jsou ale také chodci. V místech, kde začal sníh odtávat a následně zmrznul, se vytvořila ledová pokrývka, která si leckdy nezadá s veřejným kluzištěm. Od víkendu se už jich kvůli pádu na chodníku ozvaly Allianz tři desítky. Vzhledem k tomu, že mezi uklouznutím a kontaktováním pojišťovny musí ještě proběhnout nezbytná fáze, nazvaná „hledání správce chodníku“, očekáváme, že právě oni se s těmito škodami budou na pojišťovnu obracet především v dalších dnech a týdnech. Operátoři Klientské linky Allianz tak nyní nejčastěji evidují majetkové škody, kterých je už teď o 40 procent víc. Důvod? Silný mráz.

Zima, ilustrační fotografie
reklama

Jak postupovat, pokud uklouznete a stane se vám úraz? Náhradu škody můžete nárokovat od majitele chodníku, kterým jsou v naprosté většině případů obce, a škoda se vyplácí z jejich odpovědnostní pojistky. Druhou možností je nahlásit událost v rámci vašeho úrazového pojištění, máte-li ho sjednané.

Aby vyřízení vaší pojistné události mohlo proběhnout hladce, v obou případech doporučujeme snažit se zajistit kontaktní údaje na svědka vašeho pádu, případně požádat záchranáře o pozdější výpověď. Pokud vám to zdraví dovolí, nezapomeňte také zdokumentovat stav vašeho zranění. Vhodné je rovněž pořídit fotodokumentaci celkové situace na místě, v tomto případě zejména stavu chodníku a jeho sněhové či ledové pokrývky. Následně písemně uplatněte právo na náhradu vzniklé újmy, přičemž obec by se měla vzápětí obrátit na svého pojistitele.

A protože pokusy o pojistné podvody se nevyhnou skutečně žádné oblasti, i z pádů na chodník si chtěl jistý senior z jižních Čech před několika lety udělat výnosný byznys. Pojistil se hned u několika firem a začal cestovat – projel Vídeň, Berlín, Bratislavu, Varšavu i Budapešť. Zajímavé bylo, že v každém městě měl tu smůlu, že uklouzl a dopadl na chodník. Škody uplatňoval ze svých úrazových pojistek a podobných nehod zvládl nahlásit i pět ročně. Jak zjistili detektivové Allianz pojišťovny, dokumenty, kterými je dokládal, však byly falešné. Netiskli je zahraniční doktoři, ale on sám doma na barevné tiskárně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky